Välj närproducerat kött i Stockholm

Hur ser det egentligen ut då du handlar? För de flesta av oss sker handling av matvaror under stress, vi springer in i matbutiken efter jobbet och roffar åt oss lite potatis, vi tar lite sallad i flykten och vid köttdisken så tar vi något mest på uppstuds. Vi planerar inte och vi köper det som finns tillgängligt – något som både blir dyrt och som skapar en sämre upplevelse då vi väl äter.

Just köttaspekten tycker vi är intressant och detta av flera anledningar. Troligt är nämligen att du kommer att välja det kött som för dagen är billigast och detta är problematiskt sett även ur ett större perspektiv. Just köttindustrin är nämligen en av de absolut värsta bovarna då det kommer till miljöförstöring och den köttbit du roffar åt dig kan mycket väl har transporterats runt hela Europa innan den placeras i din stekpanna och slutligen på din tallrik.

Klimatsmart? Inte särskilt. Gott? Definitivt inte. Man måste nämligen se till djurens leverne för att kunna förklara definitionen av gott kött och vi anser att ett djur som haft ett bra liv alltid smakar bättre än vad ett djur vars liv skett i trånga utrymmen och där det matats med i stort sett vad som helst. En billig köttbit kan således vara väldigt dyr om man sätter den i ett större sammanhang.

Tänk efter här och ställ dig en logiskt fråga: allt i världen har blivit dyrare – men kött har gått mot strömmen och blivit betydligt billigare; varför? Vi tror att alla innerst inne vet svaret.

Fördelar med närproducerat kött

Märk väl här, det här är ingen uppmaning till att du ska sluta äta kött, det handlar mer om att du ska välja närproducerat kött och detta oavsett om du bor i Stockholm eller i någon annan stad i Sverige. För; det går att få tag på närproducerat kött även i Stockholm och det går att besöka både bondgårdar och slakterier i närheten av vår huvudstad för att köpa närproducerat kött. Vi tänkte som ytterligare argument för vår sak rada upp några fördelar med närproducerat kött – enligt följande:

  • Bättre förhållanden ger bättre smak. Vilket kött är världens mest exklusiva och varför? Kobe-biffen i Japan är en kulinarisk skatt och anledningen till att just denna köttbit smakar så bra är att djuren får ett perfekt liv. Detsamma gäller närproducerat kött och djuren det kommer ifrån – de får går fritt, de får rätt foder och de får tillräckligt med utrymme. De får dock inte den massage som sker i Japan och som utmärker den nämnda Kobe-biffen.
  • Bättre pris. Just det. Det kan bli billigare att köpa närproducerat kött och här handlar det om mängden. Kort sagt; äger du en frys så kan du köpa delar av ett djur – får, gris eller nöt – och genom det få ett billigare kilopris. Varför inte gå ihop några stycken och dela?
19 May 2017Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer