Blogg om matlagning, catering, festplanering, köksinredning, mm

RSS

Hitta de bästa lunchställena i Sundbyberg

16 Aug 2023

Att hitta en riktigt god lunch i Sundbyberg kan vara en utmaning, men oroa dig inte! Det finns gott om alternativ för att stilla din aptit mitt på dagen.

Var kan man njuta av en smakfull lunch i Sundbyberg?

Oavsett var du kommer ifrån eller var du bor i landet, strävar vi alla efter att avnjuta en välsmakande lunch, eller hur? Visst, det ekonomiska alternativet skulle vara att alltid ta med en egen matlåda till jobbet, men ibland kan det vara trevligt att äta ute på en restaurang. Kanske till och med tillsammans med en kollega?

Valet av lunchställe beror delvis på vad du är sugen på för tillfället, men också på vilka ställen som finns nära din arbetsplats. Om du vill äta lunch i Sundbyberg finns det många olika alternativ att välja mellan, beroende på smak och preferenser.

Lätt lunch eller generös buffé?

Snabbmat är gott ibland, men det är inte alltid det bästa alternativet eftersom man kan tröttna på det snabbt. En lätt lunch, där du kanske väljer att köpa en färdig sallad eller en salladsbar där du kan plocka ihop din egen måltid, kan vara både läckert och uppfriskande. Men tänk dig att få sätta dig ned och avnjuta en generös och läcker buffé med allt du kan tänka dig. Nylagat bröd och mat som tillagas med kärlek. Vid en buffé kan du prova lite av allt eller välja bort det du kanske inte gillar så mycket - det är det fantastiska med bufféer. Dessutom betalar du oftast för att äta hur mycket du vill.

Ta med eller äta på plats?

Många väljer att hämta maten från en restaurang och sedan ta med den tillbaka till jobbet för att äta där. Kanske behöver du arbeta under lunchen och kan därför äta vid skrivbordet. De flesta lunchställen i Sundbyberg erbjuder både möjligheten att äta på plats och att ta med maten. En riktigt god och välkomponerad lunch, med fina råvaror och som tillagas från grunden, är precis vad du behöver för att fylla på energi och orka med resten av arbetsdagen.

Nu när du har lite mer information om lunchalternativen i Sundbyberg, är det dags att ge dig ut och upptäcka de bästa ställena att äta på. Varför inte ta med en kollega och njuta av en fantastisk lunch tillsammans? Smaklig måltid!

Frågan är om man ska välja torrt eller vått hundfoder

19 Jul 2023

Det finns framförallt två olika sorters hundfoder. Det torra som tillverkas som pellets eller den konserverade hundmaten som levereras i mindre burkar.

Näringsmässigt behöver det inte vara någon större skillnad mellan den konserverade och den torkade hundmaten. Läser du innehållsdeklarationen och inte bara tar en förpackning som ser fin ut så kan du se till att maten ger den energi din hund behöver. Som nybliven hundägare kan det vara bra att pröva sig fram.

Hundar har ju precis som vi människor väldigt olika behov. En del hundar arbetar aktivt och rör mycket på sig. Andra hundar har en mer stillsam tillvaro och går kanske ett par kortare promenader om dagen. Vissa hundar har allergier och exempelvis kastrerade tikar och hanar har lätt att gå upp i vikt.

Välj det hundfoder som är anpassat till din hunds vardag och behov

Fördelen med det torra hundfodret är att du kan köpa större förpackningar eftersom det har lång hållbarhet. Större förpackningar brukar dessutom innebära att maten blir lite billigare. För att försäkra dig om att hunden får tillräckligt med vätska kan du blötlägga fodret ett par timmar före serveringen.

Konserverat hundfoder kan vara lättare för äldre hundar att ta till sig eftersom de inte behöver tugga så mycket. Vill du ge din hund lite variation kan du blanda pellets med lite våtfoder så blir det en ny smak. Det är behändigt att ha ett par burkar konserverad hundmat att ta till ibland. Kanske hundar också vill ha lite fredagsmys? För ett foder som passar din hund se rusta.com.

Salladsbar mättar magar på Liljeholmen

10 Mar 2023

Det är viktigt med en varierad kost, som man tycker är god och passande. Därför är det många som då och då väljer att äta på en salladsbar på Liljeholmen.

Ibland finns det tillfällen när man är sugen på något rejält mättande. Det kan vara en stek med potatisgratäng eller en hamburgare med pommes frites som lockar. Men det finns även tillfällen när man föredrar något lite lättare, att fylla på batterierna med.

Det är då som en salladsbar kan passa för dem som befinner sig på Liljeholmen. En slags mat som kan passa om man inte är så väldigt hungrig. Eller om man helt enkelt föredrar en lättare slags mat till sina måltider. För på en salladsbar finns det en mängd olika slags sallader, som även de kan vara mycket matiga i sitt slag.

Friheten på en salladsbar på Liljeholmen

Idag är det många som har lärt sig att det går att göra vissa ändringar, när man går ut på restaurang för att äta. Det kan vara att man vill ta bort något eller lägga till något. Men när man går till en salladsbar på Liljeholmen så kan man hitta ännu mer frihet. För där går det oftast att mer eller mindre skapa egna sallader, efter egen smak.

Som gäst innebär det att man kan äta på salladsbaren ofta, men ändå äta en mängd olika slags sallader. Allt som man kan tänkas vara sugen på just den dagen, och som man tycker kan passa för sin diet.

Läs mer om en salladsbar på denna sida: https://greenbaren.se/ 

Hög tid för nytt kassasystem i restaurangen

5 Feb 2023

Med moderna tider följer moderna kassasystem för restaurang. System som minskar stressen och gör att beställningar och betalningar blir snabbare och säkrare.

Visst tycker de flesta att det är trevligt att gå på restaurang då och då. Det kan man göra som en liten lyx i vardagen eller när man har något att fira. Fast det finns alltid vissa moment som kan vara irriterande och göra att upplevelsen inte blir riktigt så där bra som man hade önskat sig.

Ofta handlar det om tid. Även om man kanske inte har direkt bråttom när man går på restaurang så gör den puls som folk lever med idag att man upplever det negativt när det tar tid. Det tar tid att få beställa och det tar tid att få personalens uppmärksamhet om man vill ha mer dricka eller när det är dags att betala.

Digitaliserat kassasystem

På andra sidan luckan är det inte heller problemfritt. Det gäller att hålla koll på bongarna och få fram rätt mat i rätt tid. Det system som sedan länge råder i restaurangkök är långt ifrån det mest effektiva man kan tänka sig.

Men det behöver inte vara så här. Digitaliseringen har nått in i restaurangvärlden. Men ett smart och smidigt kassasystem för restaurang kan man förbättra kommunikationen mellan gäster och personal. Det blir mindre fel och mera tidseffektivt. Pappersbongarnas tid är slut. Gästerna beställer och betalar via mobilen. Ett sådant system borde vara självklart att införa i vår moderna tid.

Japansk restaurang i Stockholm

31 Jan 2023

Mat är inte något som bara är till för föda. I Stockholm är det många som vill variera sin kost och bland annat besöka någon japansk restaurang då och då.

Om man studerar det som ses som husmanskost idag så är det mycket som inte ursprungligen kommer ifrån detta land. Det är mat som man smakat på och därefter lagt till som en vanlig maträtt i sin kost. Och fortfarande är det ett mycket stort intresse för olika länders, och kulturers, maträtter.

Det händer att man hittat något som man inte hade förväntat sig att tycka om, när man besöker en restaurang i Stockholm. Eller så kan det vara så att man har en favorit som man återkommer till. Det kan vara en japansk restaurang eller en restaurang med mat från något annat land, eller kultur, som man tycker speciellt mycket om.

Gäst på japansk restaurang i Stockholm

I Stockholm finns det många olika typer av restauranger att välja bland, om man tycker om asiatisk mat. Som gäst på en japansk restaurang på Kungsholmen så kan man känna sig hemma. För där kan man få insupa kulturen och äta all den mat som man förväntar sig att hitta på en sådan restaurang.

Det är alla möjliga gäster som kommer till en japansk restaurang under veckan. Allt ifrån barnfamiljer till äldre, och gäster med alla möjliga olika typer av härkomst. Det finns något för alla smaker och även något för alla som håller sig till någon speciell diet.

Bästa festen med catering i Växjö

10 Jul 2022

Genom att använda sig av catering i Växjö slipper får man riktigt god mat och slipper att själv stå svettig och inpyrd med matos när man välkomnar gästerna.

På fester i Småland är det viktigt med mycket mat och god mat. Tänk bara på det stora tabberaset där fattighjonen fick äta julbord hos Emil i Lönneberga. Det ligger nog i folksjälen här att ta för sig väl och njuta av mat när den står till buds. Särskilt som det förr i tiden kunde vara knapert med maten under vissa delar av året.

Till jul står det säkert fortfarande fläskkorv, sylta och ostkaka på de småländska borden. På fester vid andra tillfällen under året finns det numera ett mycket större utbud att välja på. Den som beställer catering i Växjö kan till exempel få cajunbakad lax eller quinoasallad med falafel av sötpotatis. Läckra och fräscha efterrätter står också till buds i stället för mäktig ostkaka.

Allergier är inget problem vid catering

Det finns massvis av annat att välja mellan hos cateringfirman. Man kan få hela, färdiga festmenyer om man vill göra det riktigt enkelt för sig. Annars kan man själv plocka ihop de rätter man vill ha. Om det finns de som har särskilda önskemål, beroende på allergier eller annat, så ordnas även specialmaten utan problem.

Ja, den som planerar för en större fest i Växjö gör verkligen rätt i att beställa catering. Då kan man själv fokusera på festens andra delar, som ofta går att förbereda. När de första gästerna anländer står man på trappan nyduschad och fräsch istället för svettig och inpyrd med matos.

Storköksmaskiner behöver snabb service

19 Jan 2021

I restaurangen eller storköket måste spisen, ugnen och stekhällen repareras blixtsnabbt om något går sönder. Håll alla dina köksmaskiner i topptrim och anlita ett bra serviceföretag.

Allt från skärmaskiner och blandare till stekhällar och kylskåp måste fungera varje dag i storköket. Gästerna kommer och äter, och maten måste vara av bästa kvalitet. Det är ett stort slitage på alla köksmaskinerna. Om något i utrustningen går sönder, måste du ha kontakt med en firma för service av storköksmaskiner.

De kan reparera på plats, eller så skickar du in en del för service. Då är det viktigt för din verksamhet att du väljer ett företag som ställer upp snabbt för dig, för gästerna i restaurangen eller pizzerian kan inte vänta, Det är också ett företag som hjälper dig när du snabbt behöver köpa in begagnade restaurangmaskiner.

Maskiner för både kyla och värme

Kylskåpet är väl något av det viktigaste i ett kök för att man ska kunna hålla maten fräsch. Men även färdigmat som ligger i diskarna för kunder att välja bland måste presenteras på ett aptitligt och livsmedelssäkert sätt. Frysar, kyldiskar, konditoridiskar och allt vad du kan tänkas behöva kan du köpa nytt eller begagnat.

Stekhällar och spisar, ugnar av olika slag, allt detta kan du också få hjälp med att få tag i.Ett professionellt serviceföretag har maskiner för alla möjliga olika ändamål inom storkök. Det beror på bransch vad just du vill ha. Pizzaugnar, hackmaskiner, blandare och mycket annat finns att välja bland, och du kan dessutom alltid förvänta dig snabb service.

Drömmen om det stora köket

21 Nov 2020

Det är en speciell känsla när man kommer in i ett restaurangkök. Alla stora och glänsande ytor kan göra att även den minst matlagningskunniga blir sugen på att börja tillaga något extra gott.

Ett kök med plats för rejäla arbetsytor är något som de flesta drömmer om. I och med den nya öppna planlösningen har köket fått ta extra mycket plats. Man kan också välja att göra ett barkök där det blir ytterligare ytor till preparering av maten. Men för många så är det en dröm att få ett kök som är så pass stort att det hamnar i samma klass som ett restaurangkök. Tittar man igenom annonser för bostäder till salu så kan man också se att det ordet är ett tungt säljande argument.

Plats till förberedelser

Kök i en bostad och ett restaurangkök har oftast storleken som en stor skillnad. Men det är inte det enda. I ett restaurangkök är alla ytor mycket lätta att rengöra till skillnad mot i vanliga kök hemma. Man använder sig av öppna ytor och material på bänkar, golv, hyllor och skåp som gör att det går att spola av allt med vatten. Hela köket är också uppbyggt för att man ska kunna ha plats för både förberedelser och för att kunna ställa ifrån sig det man tar ut från ugnen eller tar av spisen. Och det utan att behöva använda underlägg eller ha köksbordet till hjälp. Restaurangutrustning är helt enkelt mer användarvänligt och skapad för en enklare matlagning.

Mat är njutning

20 Nov 2020

Det pratas om att äta “rätt” mat och måttligt med mat. Känslan är ibland att det anses lite fult att njuta. Men utan mat inget liv och utan god mat ingen matglädje. Längtar du efter goda tapas nu?

Livet ska levas levande. Ett långt liv som endast bestått av späkning och arbete är inte det som de flesta av oss tänker sig. Vad är vitsen med att ständigt fundera över kalorier och hur de ska undvikas? Kalorier är det som håller oss vid liv!

Idag är det ingen fara alls att någon av oss ska råka ut för näringsbrist om vi inte frivilligt avstår från att äta en allsidig kost. Vi har tillräcklig tillgång på mat från alla olika kategorier - protein, kolhydrater, fett, vitaminer. I butiken och på restauranger finns ständigt ett bra sortiment av det mesta. Kött eller fisk eller växtprotein, frukt och grönt, bröd och andra spannmålsprodukter. Brister existerar inte.

Det nödvändiga och det extravaganta

Allt emellanåt behöver vi bryta de vanliga vardagsrutinerna. Hemlagat är bäst nio gånger av tio, men en restaurang har helt andra resurser och har oftast tillgång till tio sorters grönsaker där vi själva har tre. Och ärligt - ibland varken orkar eller vill man laga maten själv. Dessutom är det så att vissa rätter kräver andra kunskaper och tillgångar än vi själva kanske har.

Det är något speciellt med att gå ut och äta tapas i Vasastan. Det är roligt att se något annat än hemmets fyra väggar. Det är bekvämt och skönt att bli serverad och att slippa plocka undan och diska, inte minst! Tapas är bra ur flera synvinklar. Först och främst är det gott. Sedan ger det alla möjlighet att välja flera rätter och avsmaka varandras. Väljer du avsmakningsmeny behöver du inte ens välja.

Koppla av och njut!

En tapaskväll med familjen blir enkelt veckans eller månadens höjdpunkt. Lämna bilen hemma och stig in i den goda värmen på en trevlig restaurang. Ta ett glas gott vin och läs igenom menyn i lugn och ro. Har man tidigare ätit tapas kanske man skaffat sig vissa favoriter. Är man nybörjare blir känslan lätt att man vill ha en av varje.

Är man några stycken vänner eller en familj kan det varmt rekommenderas att man provar just en avsmakningsmeny. Köket brukar ha bra känsla för vad som passar många och har satt ihop en fantastiskt god blandning. En kväll av matglädje och prat och skratt väntar!

En rolig tillställning på bästa sätt

23 Sep 2020

Att fixa en tillställning är inga större problem egentligen, tills man kommer till maten. Att slippa fixa den själv är en befrielse för många, så anlita en välrenommerad cateringfirma!

När man planerar ett event eller en tillställning så sprudlar det oftast av idéer på vad man vill göra. Ibland finns det ganska fasta ramar som exempelvis vid ett bröllop, även om man gör precis på sitt eget sätt. Andra gånger kanske man planerar ett ”rött” event för att det är roligt, och försöker komma på så många röda detaljer som möjligt. Kanske måste alla ha röda kläder på sig. Röda äpplen och röda ljus som dekoration. Jordgubbar! Massor av hjärtan, röda ballonger och kanske en tomte i ett hörn? Idéerna flödar, men så var det ju det där med maten, och vem skall diska efteråt? Plötsligt känns det som att eventet falnar lite grand.

Ta hjälp när det behövs

Lugn, det finns hjälp att få! Istället för att stå där med all mat och disk så kan du kontakta en cateringfirma. Cateringfirmor kan fixa allt från en fika för ett litet sällskap till mat för större fester. En bra cateringfirma fixar allt – till och med porslin och serveringspersonal. Cateringfirman ser också till att maten inte tar slut och att alla får äta sig mätta på festen. Då kan man som arrangör bara luta sig tillbaka och njuta av festen och gästerna. När det gäller catering på Södermalm så finns det många bra alternativ. Givetvis kan cateringen levereras över hela Storstockholm mot en mindre avgift.

Cateringfirman kan ge bra tips och tankar

När man planerar ett event är det bra att ringa cateringfirman och föra en dialog med dem. Finns det ett speciellt rådande tema kan de hjälpa till att titta i sina menyer och få maten att stämma överens med festen. Om inte annat kan cateringfirman komma med bra tips och tankar om vad som skulle passa med temat. Ibland är det som festarrangör lätt att snöa in på detaljer och inte se helheten. Ett annat moment med maten som är skönt att slippa är att komma ihåg alla matallergier. Cateringfirmor har lång erfarenhet av matallergier. Självklart vill man att alla deltagare ska få äta god mat utan att behöva fundera på vad de kan äta eller inte. När maten är beställd och klar och lokalen är bokad är det bara att skicka ut inbjudan till gästerna. Let the party begin!

God mat utan egen matlagning

8 Sep 2020

Att laga mat är roligt! Sedan är det ju detta med tiden. Inte alla dagar hinner man ägna sig åt detta nöje. Ibland är det omöjligt, när en större mängd personer ska äta. Tur att det finns hjälp.

Att laga mat är ett underskattat nöje. Inte konstigt, i och med att vi oftast behöver ägna oss åt saken under tidspress och med diverse underliga krav på smak och innehåll av familjemedlemmar. När matlagning är som bäst har vi alla ingredienser hemma och gott om tid. Det händer inte ofta. Matlagning på en helt annan nivå handlar det om när det handlar om event. Ta allt från familjetillställningar till festivaler. Då talar vi om en stor mängd personer som vill ha god mat snabbt och enkelt. Vid till exempel ett bröllop har vi antagligen koll på allergier och annat. Rör det ett publikt event väljer de närvarande den mat de föredrar men vi behöver fortfarande hålla koll på vad den innehåller.

Foodtruck som matidé

Att anlita och hyra foodtruck i Stockholm är en riktigt smart idé. Här kan vi verkligen tala om att frigöra resurser för annat när det gäller privata tillställningar. Och vid större event finns inget bättre val. Här kan vi servera ett stort antal personer god, vällagad och snabb mat under en längre period. Det är enkelt att hitta rätt med en foodtruck som specialiserat sig på vegetariska och veganska rätter. Alla kan äta veganskt och vegetariskt medan en växande skara människor är tveksamma till alternativ som innefattar kött eller fisk. När man väljer detta enkla alternativ kan de allra flesta hitta sina favoriter och samtidigt äta sunt - och gott. Alla älskar falafel och halloumi och när man därutöver kan finna ett antal andra alternativ som är gröna och djurfria är lyckan fulländad.

Gör det enkelt och gör det rätt

Mat är viktigt och mat är det som håller igång våra kroppar. När du står som arrangör behöver du räkna in matåtgång och tänka på att tillhandahålla en varierad meny med goda rätter. Ingen ska behöva lämna festen besviken och hungrig. Det är en festarrangörs värsta mardröm med ledsna, hungriga och missbelåtna gäster. Catering med foodtruck löser ett stort problem och bidrar till att evenemanget blir lyckat. Du slipper planera och stå i köket innan festen. Du slipper stå och servera och se till så att alla får mat. Och kanske det allra bästa - du slipper diska efteråt!

Restaurangmat på hemmaplan?

22 Jul 2020

Idag är vi fler än någonsin som föredrar att ha våra tillställningar i hemmet. Vill du slippa slita ut dig på förberedelser finns lösningar på det också. Lyxigt god mat levereras och serveras.

De flesta av oss har ännu inte glömt hur man gör när man har fest och har roligt. Det finns alltid saker som förtjänar att firas. Tillsammans med familj eller övrig släkt. I sällskap av nära och kära vänner. Tillfället är kanske mindre viktigt för varför behövs en speciell anledning att träffas.

Det finns födelsedagar och bröllopsdagar och allmänna högtider. Det finns också vårens första tussilago och höstens första guldfärgade löv. Samvaro med andra människor ger så mycket. Först i förväntan och förberedelser. Därefter själva festen. Och minnena finns kvar för alltid av det där tillfället då vi alla skrattade tillsammans och gav varandra energi.

Mat är liv och njutning

Vi glömmer ibland att mat är benämningen på det som håller oss vid liv. Om så behövs kan vi leva på torftig och enformig mat men roligt är det inte. Att våra smaklökar gör att vi föredrar variation och en mängd smaker är inbyggt i oss.

Det är fantastiskt trevligt att dela måltider med andra personer. Att lära sig älska mat man inte är uppvuxen med är berikande och roligt. Varierade menyer gör att vi har större chanser att få i oss det vi behöver i form av protein, kolhydrater och vitaminer och fetter. För att inte tala om hur gott det är! En fest utan mat är ingen riktig fest och en fest utan vällagad mat blir lätt….mindre kul. Som värdperson och initiativtagare vill du att gäster ska älska maten och uppskatta festen.

Vilken typ av mat föredrar du och dina gäster?

När man bjuder hem ett antal personer vill man ändå gärna att alla ska finna åtminstone något att uppskatta. Därför är bufféer så populära. Med variation av ingredienser och smaker ökar chanserna för belåtna gäster mångfalt. Därmed inte sagt att en buffé är den enda rätta vägen.

Plockmat och portionstallrikar gör även de jobbet på ett bra sätt. Kompletterat med lite efterrätter i småportionsstorlek ger du släkt och vänner en matupplevelse utan att behöva ta in på vilohem en vecka efteråt. Vad du ska välja? Vill du chansa eller vill du satsa på säkra kort? Catering kan levereras med diverse tema från olika länder eller sorterade på ingredienser. I samtliga fall ger det dig möjlighet att umgås och inte stressa.

Lunchen är viktig för hälsan

11 Jun 2020

Frukosten är viktig men man ska inte heller slarva med lunch. Genom att äta en god och näringsrik lunch orkar man mer. Den som ogillar att laga mat kan därför med gott samvete äta lunch ute.

Frukosten är viktig men att äta en god lunch är nyttigt för hälsan och gör att man mår bra hela dagen. En del hoppar över lunchen, men det leder till att man har mindre ork på eftermiddagen. Den som är tänker på vikten ska se till att äta regelbundet. Annars är det lätt att man istället äter igen på kvällen det man hoppat över under hela dagen. Det finns många sätt att se till att man få i sig en balanserad lunch. Antingen så tar man med sig lunchlåda eller så kan man äta lunch ute. Många restauranger serverar också hälsosamma alternativ.

Vad är en bra lunch?

En bra lunch ska innehålla en balans när det kommer till fett, kolhydrater och proteiner. Du ska också utgå från hur mycket du rör dig både på jobbet och fritiden. Några tips när det kommer till kolhydrater är att satsa på långsamma kolhydrater som finns i exempelvis matvete, quinoa eller liknande produkter. Det är extra gott att blanda dessa med fräscha och färgglada grönsaker. För den som ogillar att laga mat kan det vara bra att satsa på att ta en lunch ute. Välj då lunchrestauranger som satsar på bra råvaror och lagar sin mat från grunden. Många restauranger erbjuder bufféer, och ser man till att hålla sig till tallriksmodellen får man en balanserad lunch. Har du ett arbete där du arbetar mycket fysiskt så ska du se till att äta en rejäl lunch men lite extra näring för att klara hela dagen.

Se till att ta dig tiden att äta i lugn och ro

När man jobbar är det lätt att stressa med lunchen, men man bör ta sig tiden att äta i lugn och ro. Ofta har man en lunchrast på trettio minuter till en timme. Se till att utnyttja hela tiden även om det känns stressigt. Den som har möjlighet kan med fördel gå ut en stund från arbetsplatsen och ta en liten promenad. Det behöver inte vara en längre stund utan det räcker med fem till tio minuter för att återhämta sig lite. Ska man ut och äta kan man också passa på att ta en liten extra bensträckare.

Mat är kärlek i Italien, upplev den här

1 Jun 2020

Älskar man mat, älskar man italiensk mat. Om man frågar folk vilket mat de föredrar, brukar det oftast bli: Italienskt! Det inbegriper pasta, pizza och det är favoriter för de flesta.

Att mat lagad med kärlek smakar fantastiskt, det har du säkert hört, och kanske smakat. Men att italienarna alltid tänker amore när det kommer till mat, visste du det? Och att det är viktigt med stämningen kring bordet? Det är nämligen den som sätter pricken över i. En varm, gemytlig, glad och högljudd stämning, precis som en äkta italiensk familjemiddag. Den stämningen tillsammans med italienska rätter tillagade med kärlek och hängivenhet gör maten till en helhetsupplevelse. Man äter med ögonen, men man äter också till ackompanjemanget av glada röster, skratt och närhet. Det blir en stämning som ringar in den enklaste rätten. Enkelt kan vara det bästa, olivolja och en bit bröd, hur gott?

Vegetariskt, fisk och skaldjur och kötträtter

Är ni ett sällskap som bestämt er för att äta italiensk, och alla har olika preferenser, inga problem. Det finns alltid en rätt som passar både vegetarianer eller fiskätare, såväl som köttätare. Beställer man en pizza, kan man komponera den som man vill utöver de varianter som finns på menyn. Pasta brukar också komma i mängder av olika härliga såser, både vegetariska och andra. Vill man ha renodlade kött- eller fiskrätter finns det många att välja på. Vad sägs om “Filetto d’agnello”, helstekt lamminnerfilé med vitlök, sauterade grönsaker och potatisgratäng? Ellenr “Salmone alla Italiana”, kantarellpesto,överbakad laxfjäril med krämig hummersås med örtslungad pasta? Allt inramat med den klassiska rödvita duken, dämpad belysning, och den mysiga stämningen.

En liten efterrätt på det?

När man lutar sig tillbaka efter ett glas prosecco, en krämig pastarätt, många glada skratt och livliga diskussioner, gott bröd, och flera skålar, kommer frågan. En liten efterrätt? Det är inte bara huvudrätter som Italien är berömt för. Den absolut godaste glassen är den italienska, ta in en “Gelato misto Italiano” mums! Det betyder att man knappast förbiser det lilla söta efter maten, och man ger det lika mycket kärlek. Och vem har har inte hört talas om “Tiramisù”- “Pigga upp mig” som är en italiensk specialdessert. En perfekt avrundning på en härlig middag. Naturligtvis hör en kopp espresso till, då är man verkligen redo för att ta nästa steg ut i kvällningen. Det fina stämningen är redan skapad, nu ska ni bara förvalta den.

Tips och trix för den ultimata hamburgaren

27 Apr 2020

Burgare är en maträtt som är så populär att den till och med finns som vegansk och vegetarisk. Men vad är egentligen en hamburgare och hur gör man en egen riktigt god hemlagad burgare?

En hamburgare är en hamburgare är en hamburgare. Ja, så kan man tro men det finns lika många hamburgare, eller burgare, som det finns kockar eller restauranger. Och med nutidens äventyrslystna matkultur så finns det även önskemål om burgare med andra grundingredienser. Men har mångfalden berikat eller urvattnat den ursprungliga maträtten? Om man går tillbaka till ordets rätta betydelse så ska burgaren göras av ham, eller skinka som det betyder. Men grundreceptet innehåller inte griskött utan nötkött, så redan där kan det uppstå förvirring.

En liten tur runt våra vanligaste snabbmatställen gör inte saken bättre eftersom det som serveras skiljer sig enormt i smak och struktur. Så hur gör man då den godaste hamburgaren? Jo, använd alltid färskt nötkött och gärna nymalet eller mal själv. Blanda i de ingredienser och kryddor som önskas men arbeta inte burgaren för hårt och snåla inte med storleken. Stek, eller allra helst grilla, gärna på högre temperatur och en kort stund för att sedan låta burgaren ligga och vila innan man börjar äta. På det sättet blir den saftig och den lilla vilan gör att stekningen inte blir för hård.

Olika sorters burgare

En burgare kan man göra av vilket kött man än önskar och det finns till och med burgare som gjorts av krokodil, kamel, struts eller vildsvin. Använder man ett ovanligt kött till burgaren så bör man vara noggrann med kryddningen så att inte den annorlunda smaken slarvas bort och försvinner. Man kan även göra burgare av fisk eller ost. Veganska burgare görs ofta av linser eller bönor, som sojabönor eller svarta bönor. Och med rätt kryddning kan smaken hamna mycket nära en burgare av kött.

Det godaste man smakat

Vilken är den ultimata burgaren? Det är svårt att svara på för det handlar om en mängd olika variabler. Är det första gången man äter en slags burgare? Är tillbehören extra goda? Äter man på en väldigt mysig plats eller med ett sällskap som är speciellt? Förväntar man sig något sämre och blir överraskad? Klart är att det som ovan beskrivs som den ultimata burgaren också oftast är den som många tycker är den godaste de ätit, så följ tipsen och bara njut.

← Äldre inläggSista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer