Blogg om matlagning, catering, festplanering, köksinredning, mm

Storköksmaskiner behöver snabb service

19 jan 2021

I restaurangen eller storköket måste spisen, ugnen och stekhällen repareras blixtsnabbt om något går sönder. Håll alla dina köksmaskiner i topptrim och anlita ett bra serviceföretag.

Allt från skärmaskiner och blandare till stekhällar och kylskåp måste fungera varje dag i storköket. Gästerna kommer och äter, och maten måste vara av bästa kvalitet. Det är ett stort slitage på alla köksmaskinerna. Om något i utrustningen går sönder, måste du ha kontakt med en firma för service av storköksmaskiner.

De kan reparera på plats, eller så skickar du in en del för service. Då är det viktigt för din verksamhet att du väljer ett företag som ställer upp snabbt för dig, för gästerna i restaurangen eller pizzerian kan inte vänta, Det är också ett företag som hjälper dig när du snabbt behöver köpa in begagnade restaurangmaskiner.

Maskiner för både kyla och värme

Kylskåpet är väl något av det viktigaste i ett kök för att man ska kunna hålla maten fräsch. Men även färdigmat som ligger i diskarna för kunder att välja bland måste presenteras på ett aptitligt och livsmedelssäkert sätt. Frysar, kyldiskar, konditoridiskar och allt vad du kan tänkas behöva kan du köpa nytt eller begagnat.

Stekhällar och spisar, ugnar av olika slag, allt detta kan du också få hjälp med att få tag i.Ett professionellt serviceföretag har maskiner för alla möjliga olika ändamål inom storkök. Det beror på bransch vad just du vill ha. Pizzaugnar, hackmaskiner, blandare och mycket annat finns att välja bland, och du kan dessutom alltid förvänta dig snabb service.

Drömmen om det stora köket

21 nov 2020

Det är en speciell känsla när man kommer in i ett restaurangkök. Alla stora och glänsande ytor kan göra att även den minst matlagningskunniga blir sugen på att börja tillaga något extra gott.

Ett kök med plats för rejäla arbetsytor är något som de flesta drömmer om. I och med den nya öppna planlösningen har köket fått ta extra mycket plats. Man kan också välja att göra ett barkök där det blir ytterligare ytor till preparering av maten. Men för många så är det en dröm att få ett kök som är så pass stort att det hamnar i samma klass som ett restaurangkök. Tittar man igenom annonser för bostäder till salu så kan man också se att det ordet är ett tungt säljande argument.

Plats till förberedelser

Kök i en bostad och ett restaurangkök har oftast storleken som en stor skillnad. Men det är inte det enda. I ett restaurangkök är alla ytor mycket lätta att rengöra till skillnad mot i vanliga kök hemma. Man använder sig av öppna ytor och material på bänkar, golv, hyllor och skåp som gör att det går att spola av allt med vatten. Hela köket är också uppbyggt för att man ska kunna ha plats för både förberedelser och för att kunna ställa ifrån sig det man tar ut från ugnen eller tar av spisen. Och det utan att behöva använda underlägg eller ha köksbordet till hjälp. Restaurangutrustning är helt enkelt mer användarvänligt och skapad för en enklare matlagning.

Mat är njutning

20 nov 2020

Det pratas om att äta “rätt” mat och måttligt med mat. Känslan är ibland att det anses lite fult att njuta. Men utan mat inget liv och utan god mat ingen matglädje. Längtar du efter goda tapas nu?

Livet ska levas levande. Ett långt liv som endast bestått av späkning och arbete är inte det som de flesta av oss tänker sig. Vad är vitsen med att ständigt fundera över kalorier och hur de ska undvikas? Kalorier är det som håller oss vid liv!

Idag är det ingen fara alls att någon av oss ska råka ut för näringsbrist om vi inte frivilligt avstår från att äta en allsidig kost. Vi har tillräcklig tillgång på mat från alla olika kategorier - protein, kolhydrater, fett, vitaminer. I butiken och på restauranger finns ständigt ett bra sortiment av det mesta. Kött eller fisk eller växtprotein, frukt och grönt, bröd och andra spannmålsprodukter. Brister existerar inte.

Det nödvändiga och det extravaganta

Allt emellanåt behöver vi bryta de vanliga vardagsrutinerna. Hemlagat är bäst nio gånger av tio, men en restaurang har helt andra resurser och har oftast tillgång till tio sorters grönsaker där vi själva har tre. Och ärligt - ibland varken orkar eller vill man laga maten själv. Dessutom är det så att vissa rätter kräver andra kunskaper och tillgångar än vi själva kanske har.

Det är något speciellt med att gå ut och äta tapas i Vasastan. Det är roligt att se något annat än hemmets fyra väggar. Det är bekvämt och skönt att bli serverad och att slippa plocka undan och diska, inte minst! Tapas är bra ur flera synvinklar. Först och främst är det gott. Sedan ger det alla möjlighet att välja flera rätter och avsmaka varandras. Väljer du avsmakningsmeny behöver du inte ens välja.

Koppla av och njut!

En tapaskväll med familjen blir enkelt veckans eller månadens höjdpunkt. Lämna bilen hemma och stig in i den goda värmen på en trevlig restaurang. Ta ett glas gott vin och läs igenom menyn i lugn och ro. Har man tidigare ätit tapas kanske man skaffat sig vissa favoriter. Är man nybörjare blir känslan lätt att man vill ha en av varje.

Är man några stycken vänner eller en familj kan det varmt rekommenderas att man provar just en avsmakningsmeny. Köket brukar ha bra känsla för vad som passar många och har satt ihop en fantastiskt god blandning. En kväll av matglädje och prat och skratt väntar!

En rolig tillställning på bästa sätt

23 sep 2020

Att fixa en tillställning är inga större problem egentligen, tills man kommer till maten. Att slippa fixa den själv är en befrielse för många, så anlita en välrenommerad cateringfirma!

När man planerar ett event eller en tillställning så sprudlar det oftast av idéer på vad man vill göra. Ibland finns det ganska fasta ramar som exempelvis vid ett bröllop, även om man gör precis på sitt eget sätt. Andra gånger kanske man planerar ett ”rött” event för att det är roligt, och försöker komma på så många röda detaljer som möjligt. Kanske måste alla ha röda kläder på sig. Röda äpplen och röda ljus som dekoration. Jordgubbar! Massor av hjärtan, röda ballonger och kanske en tomte i ett hörn? Idéerna flödar, men så var det ju det där med maten, och vem skall diska efteråt? Plötsligt känns det som att eventet falnar lite grand.

Ta hjälp när det behövs

Lugn, det finns hjälp att få! Istället för att stå där med all mat och disk så kan du kontakta en cateringfirma. Cateringfirmor kan fixa allt från en fika för ett litet sällskap till mat för större fester. En bra cateringfirma fixar allt – till och med porslin och serveringspersonal. Cateringfirman ser också till att maten inte tar slut och att alla får äta sig mätta på festen. Då kan man som arrangör bara luta sig tillbaka och njuta av festen och gästerna. När det gäller catering på Södermalm så finns det många bra alternativ. Givetvis kan cateringen levereras över hela Storstockholm mot en mindre avgift.

Cateringfirman kan ge bra tips och tankar

När man planerar ett event är det bra att ringa cateringfirman och föra en dialog med dem. Finns det ett speciellt rådande tema kan de hjälpa till att titta i sina menyer och få maten att stämma överens med festen. Om inte annat kan cateringfirman komma med bra tips och tankar om vad som skulle passa med temat. Ibland är det som festarrangör lätt att snöa in på detaljer och inte se helheten. Ett annat moment med maten som är skönt att slippa är att komma ihåg alla matallergier. Cateringfirmor har lång erfarenhet av matallergier. Självklart vill man att alla deltagare ska få äta god mat utan att behöva fundera på vad de kan äta eller inte. När maten är beställd och klar och lokalen är bokad är det bara att skicka ut inbjudan till gästerna. Let the party begin!

God mat utan egen matlagning

8 sep 2020

Att laga mat är roligt! Sedan är det ju detta med tiden. Inte alla dagar hinner man ägna sig åt detta nöje. Ibland är det omöjligt, när en större mängd personer ska äta. Tur att det finns hjälp.

Att laga mat är ett underskattat nöje. Inte konstigt, i och med att vi oftast behöver ägna oss åt saken under tidspress och med diverse underliga krav på smak och innehåll av familjemedlemmar. När matlagning är som bäst har vi alla ingredienser hemma och gott om tid. Det händer inte ofta. Matlagning på en helt annan nivå handlar det om när det handlar om event. Ta allt från familjetillställningar till festivaler. Då talar vi om en stor mängd personer som vill ha god mat snabbt och enkelt. Vid till exempel ett bröllop har vi antagligen koll på allergier och annat. Rör det ett publikt event väljer de närvarande den mat de föredrar men vi behöver fortfarande hålla koll på vad den innehåller.

Foodtruck som matidé

Att anlita och hyra foodtruck i Stockholm är en riktigt smart idé. Här kan vi verkligen tala om att frigöra resurser för annat när det gäller privata tillställningar. Och vid större event finns inget bättre val. Här kan vi servera ett stort antal personer god, vällagad och snabb mat under en längre period. Det är enkelt att hitta rätt med en foodtruck som specialiserat sig på vegetariska och veganska rätter. Alla kan äta veganskt och vegetariskt medan en växande skara människor är tveksamma till alternativ som innefattar kött eller fisk. När man väljer detta enkla alternativ kan de allra flesta hitta sina favoriter och samtidigt äta sunt - och gott. Alla älskar falafel och halloumi och när man därutöver kan finna ett antal andra alternativ som är gröna och djurfria är lyckan fulländad.

Gör det enkelt och gör det rätt

Mat är viktigt och mat är det som håller igång våra kroppar. När du står som arrangör behöver du räkna in matåtgång och tänka på att tillhandahålla en varierad meny med goda rätter. Ingen ska behöva lämna festen besviken och hungrig. Det är en festarrangörs värsta mardröm med ledsna, hungriga och missbelåtna gäster. Catering med foodtruck löser ett stort problem och bidrar till att evenemanget blir lyckat. Du slipper planera och stå i köket innan festen. Du slipper stå och servera och se till så att alla får mat. Och kanske det allra bästa - du slipper diska efteråt!

Restaurangmat på hemmaplan?

22 jul 2020

Idag är vi fler än någonsin som föredrar att ha våra tillställningar i hemmet. Vill du slippa slita ut dig på förberedelser finns lösningar på det också. Lyxigt god mat levereras och serveras.

De flesta av oss har ännu inte glömt hur man gör när man har fest och har roligt. Det finns alltid saker som förtjänar att firas. Tillsammans med familj eller övrig släkt. I sällskap av nära och kära vänner. Tillfället är kanske mindre viktigt för varför behövs en speciell anledning att träffas.

Det finns födelsedagar och bröllopsdagar och allmänna högtider. Det finns också vårens första tussilago och höstens första guldfärgade löv. Samvaro med andra människor ger så mycket. Först i förväntan och förberedelser. Därefter själva festen. Och minnena finns kvar för alltid av det där tillfället då vi alla skrattade tillsammans och gav varandra energi.

Mat är liv och njutning

Vi glömmer ibland att mat är benämningen på det som håller oss vid liv. Om så behövs kan vi leva på torftig och enformig mat men roligt är det inte. Att våra smaklökar gör att vi föredrar variation och en mängd smaker är inbyggt i oss.

Det är fantastiskt trevligt att dela måltider med andra personer. Att lära sig älska mat man inte är uppvuxen med är berikande och roligt. Varierade menyer gör att vi har större chanser att få i oss det vi behöver i form av protein, kolhydrater och vitaminer och fetter. För att inte tala om hur gott det är! En fest utan mat är ingen riktig fest och en fest utan vällagad mat blir lätt….mindre kul. Som värdperson och initiativtagare vill du att gäster ska älska maten och uppskatta festen.

Vilken typ av mat föredrar du och dina gäster?

När man bjuder hem ett antal personer vill man ändå gärna att alla ska finna åtminstone något att uppskatta. Därför är bufféer så populära. Med variation av ingredienser och smaker ökar chanserna för belåtna gäster mångfalt. Därmed inte sagt att en buffé är den enda rätta vägen.

Plockmat och portionstallrikar gör även de jobbet på ett bra sätt. Kompletterat med lite efterrätter i småportionsstorlek ger du släkt och vänner en matupplevelse utan att behöva ta in på vilohem en vecka efteråt. Vad du ska välja? Vill du chansa eller vill du satsa på säkra kort? Catering kan levereras med diverse tema från olika länder eller sorterade på ingredienser. I samtliga fall ger det dig möjlighet att umgås och inte stressa.

Lunchen är viktig för hälsan

11 jun 2020

Frukosten är viktig men man ska inte heller slarva med lunch. Genom att äta en god och näringsrik lunch orkar man mer. Den som ogillar att laga mat kan därför med gott samvete äta lunch ute.

Frukosten är viktig men att äta en god lunch är nyttigt för hälsan och gör att man mår bra hela dagen. En del hoppar över lunchen, men det leder till att man har mindre ork på eftermiddagen. Den som är tänker på vikten ska se till att äta regelbundet. Annars är det lätt att man istället äter igen på kvällen det man hoppat över under hela dagen. Det finns många sätt att se till att man få i sig en balanserad lunch. Antingen så tar man med sig lunchlåda eller så kan man äta lunch ute. Många restauranger serverar också hälsosamma alternativ.

Vad är en bra lunch?

En bra lunch ska innehålla en balans när det kommer till fett, kolhydrater och proteiner. Du ska också utgå från hur mycket du rör dig både på jobbet och fritiden. Några tips när det kommer till kolhydrater är att satsa på långsamma kolhydrater som finns i exempelvis matvete, quinoa eller liknande produkter. Det är extra gott att blanda dessa med fräscha och färgglada grönsaker. För den som ogillar att laga mat kan det vara bra att satsa på att ta en lunch ute. Välj då lunchrestauranger som satsar på bra råvaror och lagar sin mat från grunden. Många restauranger erbjuder bufféer, och ser man till att hålla sig till tallriksmodellen får man en balanserad lunch. Har du ett arbete där du arbetar mycket fysiskt så ska du se till att äta en rejäl lunch men lite extra näring för att klara hela dagen.

Se till att ta dig tiden att äta i lugn och ro

När man jobbar är det lätt att stressa med lunchen, men man bör ta sig tiden att äta i lugn och ro. Ofta har man en lunchrast på trettio minuter till en timme. Se till att utnyttja hela tiden även om det känns stressigt. Den som har möjlighet kan med fördel gå ut en stund från arbetsplatsen och ta en liten promenad. Det behöver inte vara en längre stund utan det räcker med fem till tio minuter för att återhämta sig lite. Ska man ut och äta kan man också passa på att ta en liten extra bensträckare.

Mat är kärlek i Italien, upplev den här

1 jun 2020

Älskar man mat, älskar man italiensk mat. Om man frågar folk vilket mat de föredrar, brukar det oftast bli: Italienskt! Det inbegriper pasta, pizza och det är favoriter för de flesta.

Att mat lagad med kärlek smakar fantastiskt, det har du säkert hört, och kanske smakat. Men att italienarna alltid tänker amore när det kommer till mat, visste du det? Och att det är viktigt med stämningen kring bordet? Det är nämligen den som sätter pricken över i. En varm, gemytlig, glad och högljudd stämning, precis som en äkta italiensk familjemiddag. Den stämningen tillsammans med italienska rätter tillagade med kärlek och hängivenhet gör maten till en helhetsupplevelse. Man äter med ögonen, men man äter också till ackompanjemanget av glada röster, skratt och närhet. Det blir en stämning som ringar in den enklaste rätten. Enkelt kan vara det bästa, olivolja och en bit bröd, hur gott?

Vegetariskt, fisk och skaldjur och kötträtter

Är ni ett sällskap som bestämt er för att äta italiensk, och alla har olika preferenser, inga problem. Det finns alltid en rätt som passar både vegetarianer eller fiskätare, såväl som köttätare. Beställer man en pizza, kan man komponera den som man vill utöver de varianter som finns på menyn. Pasta brukar också komma i mängder av olika härliga såser, både vegetariska och andra. Vill man ha renodlade kött- eller fiskrätter finns det många att välja på. Vad sägs om “Filetto d’agnello”, helstekt lamminnerfilé med vitlök, sauterade grönsaker och potatisgratäng? Ellenr “Salmone alla Italiana”, kantarellpesto,överbakad laxfjäril med krämig hummersås med örtslungad pasta? Allt inramat med den klassiska rödvita duken, dämpad belysning, och den mysiga stämningen.

En liten efterrätt på det?

När man lutar sig tillbaka efter ett glas prosecco, en krämig pastarätt, många glada skratt och livliga diskussioner, gott bröd, och flera skålar, kommer frågan. En liten efterrätt? Det är inte bara huvudrätter som Italien är berömt för. Den absolut godaste glassen är den italienska, ta in en “Gelato misto Italiano” mums! Det betyder att man knappast förbiser det lilla söta efter maten, och man ger det lika mycket kärlek. Och vem har har inte hört talas om “Tiramisù”- “Pigga upp mig” som är en italiensk specialdessert. En perfekt avrundning på en härlig middag. Naturligtvis hör en kopp espresso till, då är man verkligen redo för att ta nästa steg ut i kvällningen. Det fina stämningen är redan skapad, nu ska ni bara förvalta den. Är du sugen på italiensk mat så tipsar vi denna hemsida: https://dolcevita.nu/

Tips och trix för den ultimata hamburgaren

27 apr 2020

Burgare är en maträtt som är så populär att den till och med finns som vegansk och vegetarisk. Men vad är egentligen en hamburgare och hur gör man en egen riktigt god hemlagad burgare?

En hamburgare är en hamburgare är en hamburgare. Ja, så kan man tro men det finns lika många hamburgare, eller burgare, som det finns kockar eller restauranger. Och med nutidens äventyrslystna matkultur så finns det även önskemål om burgare med andra grundingredienser. Men har mångfalden berikat eller urvattnat den ursprungliga maträtten? Om man går tillbaka till ordets rätta betydelse så ska burgaren göras av ham, eller skinka som det betyder. Men grundreceptet innehåller inte griskött utan nötkött, så redan där kan det uppstå förvirring.

En liten tur runt våra vanligaste snabbmatställen gör inte saken bättre eftersom det som serveras skiljer sig enormt i smak och struktur. Så hur gör man då den godaste hamburgaren? Jo, använd alltid färskt nötkött och gärna nymalet eller mal själv. Blanda i de ingredienser och kryddor som önskas men arbeta inte burgaren för hårt och snåla inte med storleken. Stek, eller allra helst grilla, gärna på högre temperatur och en kort stund för att sedan låta burgaren ligga och vila innan man börjar äta. På det sättet blir den saftig och den lilla vilan gör att stekningen inte blir för hård.

Olika sorters burgare

En burgare kan man göra av vilket kött man än önskar och det finns till och med burgare som gjorts av krokodil, kamel, struts eller vildsvin. Använder man ett ovanligt kött till burgaren så bör man vara noggrann med kryddningen så att inte den annorlunda smaken slarvas bort och försvinner. Man kan även göra burgare av fisk eller ost. Veganska burgare görs ofta av linser eller bönor, som sojabönor eller svarta bönor. Och med rätt kryddning kan smaken hamna mycket nära en burgare av kött.

Det godaste man smakat

Vilken är den ultimata burgaren? Det är svårt att svara på för det handlar om en mängd olika variabler. Är det första gången man äter en slags burgare? Är tillbehören extra goda? Äter man på en väldigt mysig plats eller med ett sällskap som är speciellt? Förväntar man sig något sämre och blir överraskad? Klart är att det som ovan beskrivs som den ultimata burgaren också oftast är den som många tycker är den godaste de ätit, så följ tipsen och bara njut.

Därför bör du välja dina måltider med omsorg

14 apr 2020

Det finns de som tänker på mat det första de gör när de kliver upp på morgonen – och de som ser intaget av föda som ett nödvändigt ont. Oavsett så finns det skäl att reflektera över vad vi stoppar i oss.

Det är lätt att glömma vad mat egentligen fyller för funktion för oss människor. Det tydligaste tecknet på att vi behöver få i oss mat är förmodligen att magen kurrar och vi känner hunger. Kanske börjar även humöret svikta, och vi märker av hur energinivån är lägre än vanligt. För att bli mätta, krävs det ingen särskild eftertanke i val av föda. Vi känner mättnad av det mesta som vi kan fylla våra matsäckar med. Allt ätbart bidrar dock inte till de övriga livsnödvändiga funktioner som maten ska fylla hos oss. För att det maskineri som utgör kroppen ska fungera optimalt krävs det att maten innehåller de näringsämnen som vi behöver.

Vad vi äter påverkar oss både fysiskt och psykiskt

Det vi väljer att stoppa i oss – eller inte stoppa i oss – påverkar oss på både lång och kort sikt. Man kan likna matens innehåll vid byggstenar vars kvalitet påverkar det pågående bygget, kroppen. Forskning visar att en rad olika sjukdomstillstånd såsom fetma, diabetes typ 2, stroke och hjärt- och kärlsjukdomar till viss del är kopplat till kosten. Det gäller även depression, där man i vissa fall har kunnat påvisa en koppling till sockerintag. Det finns alltså skäl att reflektera både en och två gånger kring vad man väljer att äta under dagen.

Det här bör en måltid innehålla

Idag finns många olika dieter som människor väljer att följa. De svenska, allmänna näringsrekommendationerna är att äta mycket frukt och grönt, gärna välja fullkornsprodukter, helst äta fisk tre gånger i veckan och äta livsmedel med begränsade mängder socker och salt. Genom att välja nyckelhålsmärkta produkter kan man försäkra sig om att göra ett bra val. Utöver detta bör man undvika socker, eller åtminstone begränsa intaget till ett par gånger i veckan. Det finns vissa uppfattningar om att en hälsosam livsstil inte kan förenas med en vegetarisk kosthållning, men det är inte sant. Idag finns goda möjligheter att få i sig alla nödvändiga näringsämnen även som vegetarian. I vissa fall kan man behöva kosttillskott av exempelvis vitamin b12. För att försäkra sig om att man får i sig alla nödvändiga ämnen kan man rådgöra med en dietist. Ibland kan det vara skönt att gå ut och äta, då tipsar vi lunchrestaurang i Södertälje. 

Njut av mat ute på restaurang

11 mar 2020

Ständigt dessa köttbullar och makaroner om och om igen! Tänk att få släppa taget om makaronerna för en kväll och låta någon annan ta hand om maten och disken, visst låter det härligt?

”Vad skall vi äta ikväll?” Ständigt denna fråga - varje dag! Oavsett om man är planeringsmänniska som gör matlistor flera veckor i förväg eller spontanshoppare i mataffären som plockar något i sista minuten, så tryter förr eller senare idéerna på vad som skall serveras. Vilken middag man än väljer så behöver den förberedas, tillagas och efter maten skall det diskas och plocka undan. Puh! Man blir ju trött av bara tanken. Tänk så skönt att slippa allt det där – det vore väl härligt? Oavsett om det är vardagslyx eller helgmiddag så är det skönt att låta någon annan få laga maten, och bara njuta av dofter och smaker som sprider sig. Att få umgås med sällskapet istället för att hänga över grytor och stekpannor tills makaronerna kokar över och köket är i ett rörigt kaos.

Valet av restaurang

Ibland kan val av restaurang bli svårt – vad är man sugen på egentligen? Är det kanske den grekiska maten som ger dig en längtan till en skön solsemester bland vitkalkade hus? Där ”kalimera” klingar vackert i öronen när du möter någon. Eller kanske drömmen om italienare som nickar och ropar ”ciao!” samtidigt som du sippar på det röda vinet i den varma kvällsbrisen. Det kanske ger dig en längtan efter handgjord äkta italiensk pasta och lite prosciutto? Oavsett vad, så finns det en restaurang som serverar just de smakerna som du längtar efter.

Låt både öga och gom få njuta

När ert sällskap kommer in på restaurangen blir ni omhändertagna och får ett bord samt en meny. Från menyn kan du beställa både förrätter, huvudrätter och efterrätter, precis så som du vill ha det. Medan ni småpratar och läser menyn, känner du hur lugnet inom dig lägger sig och dofterna från köket försöker förföra dina luktsinnen. När den beställda maten kommer ut, vackert upplagd på faten låter du ögat få äta långsamt först. Man äter ju lika mycket med ögonen som med munnen. Medan ett uppsluppet samtal förs, funderar du på vad du vill smaka på först och utan att du märkt det, så har ett härligt samtal och en mysig middag flutit förbi. Du kan lugnt betala och njuta av maten ute på restaurang med vetskapen att någon annan tar disken.

Funderar du på att bli kostrådgivare?

19 jan 2020

Det är mycket som man kan uppnå via kosten. Det där med kunskaper om kost, hälsa och ett gott leverne går både framåt och bakåt, känns det som. Samtidigt som vi vet mer idag, än för 30-40 år sedan, så mår vi sämre, går upp i vikt och äter sämre mat än förut.

Det sägs att vi går alltmer upp i vikt. De rekryter som går in i militärtjänst, väger allt mer än de som gick in i militärtjänst för 30 år sedan. Vad har hänt? Äter vi på fel sätt? Sannoligt gör vi det. All skräpmat, som bara verkar god i stunden, förändrar kroppen så att vi inte mår bra.

Supersize me

Det kom en film för 16 år sedan som hette "Supersize me" som gick ut på att Morgan Spurlock, som gjorde filmen, endast åt mat från Mc Donalds, under en period på 30 dagar. En månad verkar inte så lång, eller hur? Men på den korta tiden fick han oroväckande blodtryck, fetthalter i blodet, dåligt hjärta, dåligt humör, vikten rusade i höjden och han mådde allmänt riktigt, riktigt dåligt. En av hans löften under perioden var att varje gång som någon i personalen frågade honom om han ville ha en "supersize" av läsk, så skulle han tacka ja. Därav namnet, han åt och drack det som Mc Donald erbjöd av större portioner eller större läskedrycker. Han mådde så dåligt att hans doktor ville han skulle avbryta testet och experimentet som han gjorde medan han filmade händelseförloppet.

Detta vet vi om mat

Så vad kunde vi som såg filmen när det det begav sig, lära oss om detta? Att man inte ska äta mat från Mc Donalds? Antagligen. Men det är inte bara Mc Donalds som serverar denna typ av mat. Det är ju samma slags mat på Burger King, Max och alla andra hamburgerställen; ingen bra mat. Det sägs att för att gå ner i vikt, är det intaget som vi mest bör förändra. Alltså, vad vi äter och itne ås mycket hur, när och var. Vi behöver fler som kan upplysa oss om hur vi ska äta så att vi mår bra. Vi behöver fler kostrådgivare.

Så utbildar man sig till det

Man måste inte sluta sitt jobb om man vill bli kostrådgivare. Man kan faktiskt gå en kostrådgivningsutbildning på distans då man går en PT-utbildning och en kostrådgivningsulbildning i samma paket. Man blir alltså både personlig tränare och kostrådgivare på samma gång.

Hur påverkar vegetarisk mat miljön?

11 nov 2019

Vegetariska alternativ sägs vara bättre får vår jord av flera anledningar. Men hur påverkar vegetarisk mat miljön? 

Mindre avtryck än köttindustrin 

Vegetarisk mat sägs ha en positiv inverkan på miljön, speciellt om man jämför med köttindustrin. Den är en av dom saker som lämnar mest avtryck på jorden världen över, inte bara på grund av produktion utan också för att regnskog och andra områden skövlas för att istället bli betesmarker. Att välja bort köttprodukter helt och hållet eller åtminstone delvis innebär att man gör en klimatsmart val av flera anledningar. 

Sojaodlingen ett hett samtalsämne

Sojaprodukter är vanligt förekommande för den som äter vegetarisk kost – en produkt som många ifrågasätter när det kommer till frågor som rör just miljön. Orsaken till detta är att enorma mängder regnskog har huggits ned för att istället ge plats åt sojaodling. Skövlingen har gett förödande konsekvenser på grund av det stora utsläppet av växthusgaser som det medför, utrotning av flera olika arter samt rubbade ekosystem.  

Sanningen bakom detta är dock är att skogen har skövlats och soja har odlats främst för att tillverka foder till köttindustrins djur. Man pratar alltså om enorma mängder, där endast en bråkdel faktisk går till att tillverka livsmedel med soja som grund. Förmodligen är det så att ingen skog hade behövt förstöras för att tillgodose behovet som finns för att ta fram dessa vegetariska alternativ. Man hade kunnat tagit det som växer naturligt och på så vis sparat in på miljön även här. Tillverkarna av dessa produkter står alltså inte bakom dessa insatser och den miljöpåverkan som det medför. 

Mycket är ekologiskt 

Visst finns det kött som också är ekologiskt och KRAV-märkt men även här ligger vegetariska produkter i framkant, åtminstone i Sverige. Mycket som odlas både här men också i länderna vi importerar från gör det utan en massa bekämpningsmedel och annat som påverkar miljön negativt. Däremot förkommer alltid massproduktion inom dom flesta områden och vare sig det är vegetariskt eller inte så kommer det lämna negativa spår bakom sig. Äter man vegetariskt ska man vara noggrann med vilka produkter man väljer. 

Transport av vegetariska produkter 

Det största avtrycket som den vegetariska maten gör på miljön är egentligen genom transporten. Mycket frukt, bär och grönsaker transporteras till Sverige från andra länder men detta sker oftast med fartyg eller lastbilar istället för flyg. Sett till den stora mängd mat som transporteras vid varje tillfälle lämnar det ett förhållandevis litet avtryck.

Kort och gott kan man säga att vegetarisk mat bidrar till en bättre miljö världen över, även om det såklart förekommer en viss del utsläpp och andra negativa faktorer även när vegetariska produkter framställs och transporteras. Köttindustrin är dock den stora boven – kanske den största av dom alla och man gör rätt i att helt eller delvis välja bort det, till fördel för fler vegetariska och klimatsmarta alternativ. 

En köksrenovering kan göra dig till en bättre kock

15 okt 2019

Trivs du i ditt kök? En skräddarsydd köksrenovering ger dig ett kök där allt är anpassat just för dig. I Stockholm får du enkelt hjälp.

Gamla kök har definitivt sin charm, och på den här bloggen är vi så klart av åsikten att god matlagning framför allt handlar om bra råvaror, uppfinningsrikedom och tekniskt kunnande. Med det sagt vet vi också hur frustrerande det kan vara att laga mat i ett kök där allt känns fel: bänkarna är för låga, spisen beter sig oberäkneligt, lådor och skåp sitter illa till och så vidare. Ett kök som inte passar ens önskemål kan vara riktigt trist att laga mat i, vilket givetvis ger det sorgliga resultatet att man inte lägger ner så mycket tid och kärlek på matlagningen som man annars kanske skulle vilja göra. Det ska vara lätt att laga mat!

Nyrenoverat kök

Anpassat för den moderna tiden

I Stockholm finns många gamla vackra hus och de kök som byggdes, framför allt från och med funkiseran, håller mycket god kvalitet. Men de har andra standarder än vad som passar oss nutida människor. Bänkarna är låga och det finns sällan plats för en diskmaskin. Skåpen rymmer för lite och likadant är det med kökslådorna. Att laga mat i ett sånt kök kan vara frustrerande. Därför genomförs det också många köksrenoveringar i Stockholm, där köken anpassas till den moderna storstadsmänniskan och hennes krav på smidighet och design.

Inte bara en trend

Många kanske förknippar köksrenovering mer med lyx än med matlagning. Köksrenoveringar ses på vissa håll som en trend för rika bostadsrättsinnehavare som vill ha en statussymbol att visa upp i sociala medier. Men man ska inte underskatta den positiva inverkan en köksrenovering kan ha på den egna matlagningen och överhuvudtaget på hur mycket man vistas och trivs i sitt kök. Och allra bäst blir en köksrenovering om du satsar på att genomföra en specialanpassad lösning, där allt in i minsta detalj är anpassat för dig och din familj.

Platsbyggt kök svårslaget

Genom att anlita en firma som genomför köksrenovering i Stockholm, och även erbjuder skräddarsydda lösningar, behöver du inte sitta och pussla med att få ihop ett kök utifrån färdiga moduler från en kökstillverkare. Bor du i en gammal lägenhet har köket säkert egenheter som gör att köket blir betydligt bättre om det kan platsbyggas. Du får mer utrymme för förvaring och kan placera vitvaror, spis, luckor, skåp och skafferi precis där det passar dig och planlösningen. Ett specialbyggt kök är något helt annat än ett färdigritat kök och något som måste upplevas för att man ska förstå alla fördelar med det.

Högre marknadsvärde och godare mat

Chanserna är stora att både du och familjen efter renoveringen trivs bättre i ert kök och känner att det är både lättare och roligare att laga mat. Men man ska inte heller glömma bort att en köksrenovering faktiskt höjer en lägenhets värde avsevärt och gör den mer attraktiv på bostadsmarknaden. Kort sagt, köksrenoveringen blir en investering både i bostaden och i livskvaliteten.

Mer fokus på hälsosam mat

29 aug 2019

Det har pågått sedan flera årtionden nu, en otrolig vurm för hälosam mat. Helst vill vi ju äta både gott, vällagat och hälsosamt. För dem som är intresserade av att äta hälsosamt, men inte bara grönsaker, gäller det att hitta en balans mellan det som anses som "vanlig" mat, det vill säga kött, goda såser och tillhörande potatis, pasta eller ris. De flesta som nu befinner sig i medelåldern och uppåt är nämligen vana vid att man äter kött, och så potatis, ris eller pasta. SÅ har menyn sett ut för de flesta svenskar som växte upp mellan 1960-talet till 80-talet. Det är väl bara de som nu växer upp, som kommer att vänja sig vid ett helt annat sätt att komponera sin mat.

Populära metoder för att äta hälsosamt

  1. LCHF – det är lite ifrågasatt huruvida LCHF är "hälsosamt", "nyttigt" och bra i allmänhet för människor att äta enligt LCHF, som står för Low Carb High Fat. Det vill säga man äter minsta möjliga kolhydratmängd, men med mycket fett för att bli mätt. De som har ätit LCHF en längre tid, har både gått ner i vikt, fått lägre halter blodsocker i kroppen och därmed kunnat bli fria från diabetes. För att äta LCHF gäller det att utesluta all pasta, ris och potatis. I stället för bröd, äter man bara pålägget som en klick smör på en bit ost. Fettet gör en mätt.
  2. Knytnävsmetoden – en annan metod för att äta hälsosamt är att anvädna sig av knytnävsmetoden. Om man knyter sin hand och lägger den över en tallrik, får man veta hur mycket ris, pasta eller potatis som man ska äta, hur stor bit kött eller fisk som man ska äta. Sedan kan man äta grönsaker i valfri mängd. Genom att använda sig av knytnävsmetoden, väljer man att begränsa sina portioner och att överäta. Man äter för mycket för det som kan anses vara hälsosamt.
  3. Vegetarisk och vegansk mat – vegetarisk och vegansk mat är hälsosamt, så länge som man som vegetarian och vegan väljer att äta allsidigt. Många som växte upp under 1970- och 80-talet fick alltid frågan om man fick i sig tillräckligt med protein när man bara åt vegetariskt. Sanningen är den att äter man väldigt många olika slags grönsaker, får man i sig protein, bara man äter bönor, broccoli och andra supergrönsaker med otroliga mängder proetiner, vitaminer och mineraler.

Vällagad och hälsosam lunch

En sådan restaurang, som varje vardagslunch väljer att servera riktigt god och hälsosam mat kan du läsa mer om på: https://www.lunchsödertälje.se.

← Äldre inläggSista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer