Blogg om matlagning, catering, festplanering, köksinredning, mm

När du ska ha event i Stockholm

18 apr 2019

Ska du ha event i Stockholm? När det kommer till event och du ska bjuda många människor till ett och samma ställe och ni ska göra saker tillsammans och bilda team, blir alla hungriga efter ett tag. Är man då utomhus kan man vilja kunna fortsätta vara det och ändå äta så att man blir mätt. Då är en foodtruck ett bra alternativ som löser de praktiska problemen med att utfodra mågna människor och dessutom med god mat som alla gillar. Just till event är en foodtruck bland det bästa som man kan bjdua på. Säg att du gilalr mexikansk mat och det bästa som du kan tänka dig är buttitos. Sitter människor utomhus så är jsut burritos ett utmärkt sätt att äta utomhus. Man behöver inga bestick, knappt någon tallrik, utan det räcker med två fria händer.

Alla vill vistas utomhus

När man ska ordna med event är det utomhus som alal vill vara. När solen äntligen letar sig fram till våra norldiga breddar, och stannar här, vill vi ta vara på alla tillfällen som vi bara kan få och vistas ute. Då är det bra att passa på att se till att ordna med eventet utomhus när man ska ha ett event. Vad kan man ordna med som passar att göra utmohus, säg i Stockholm? I Stockholm finns det många bra saker som man kan göra för personalen på till exempel ett företag. Vad kan man göra som passar de flesta?

För dem som inte är sportiga

Har man personal som inte är sportiga är det bra att vara utomhus och göra lit emer stillsamma aktiviteter. Man kan spela krocket och dela upp personalen i flera olika lag. Är det en aktivitet för flera hundra personer, behöver man hyra en plats där alla får plats, eller vara utomhus på någon läger- eller aktivitetsgård. Man kan ha olika aktiviteter för alla som är teambildande. Till exempel kan man ha en stor fallskärm som man tillsammans ska antingen få att lyfta, eller bära, se till så den inte ramlar i marken och så vidare.

För de sportiga typerna

För dem som är sportiga kan man arrangera olika tävlingar, såsom frisbee-golf. Då spelar man mot varandra. Man kan även delta i maratonlopp, stafettlopp eller någon annan löpartävling. Man kan även ha en bootcamp med dem som är duktiga på att träna. Även för dem som vill arrangera sportiga event i Stockholm är det bra att ordna med en foodtruck event i Stockholm. Lycka till!

När du letar central festlokal i Stockholm

8 apr 2019

Våren är snart här och då är det högsäsong för festligheter! Våren är årets vanligaste tid för bröllop, fester och konferenser. Det är mycket som ska ordnas när man ska planera för någon form av event. 

Var festligheterna ska hålla hus är en mycket central fråga som behöver lösas tidigt i planeringen. I många fall är festlokalen avgörande för hur lyckad festen ska bli. Beroende på vilken sorts event det är ska lokalen vara i linje med det. Man kan förhöja upplevelsen med lokalen och på samma sätt kan en dålig lokal för mycket av stämningen.

Vad är då en bra lokal?

För det första måste lokalen vara lagom stor beroende på hur stort sällskap som väntas. En för liten lokal blir självklart problematiskt och trångt. En för stor lokal känns lätt ödslig och opersonlig.

Mat och förtäring är viktigt. Vill man att det ska bjudas på mat och dryck behöver man noga kontrollera kvalitén på maten. Ett tips är att provsmaka den i förväg för att veta om den passar. Läget är såklart viktigt. Vill man ha en lantlig känsla eller en central festlokal med storstadspuls? Sedan är såklart priset avgörande för de allra flesta. Jämför olika alternativ och väg för- och nackdelar.

Noggrann planering

Oavsett storleken på festligheten är planeringen avgörande för att det ska bli lyckat. Det låter som en floskel men det är faktiskt detaljerna som avgör. För arrangören blir festen väldigt stressande om man måste släcka bränder under själva festen. 

Bestäm datum tidigt så alla gästerna kan planera in det i sina kalendrar och inte hunnit boka annat. Försök att undvika högtider då många har annat inplanerat. Lägg tid på ett fint och informativt inbjudningskort vilket gör att alla känner sig välkomna.

Nuförtiden är det vanligt med digitala inbjudningar. Det är inte lika personligt men har den fördelen att man kan lägga till information efteråt. Oavsett så får man inte glömma att skriva o.s.a. för att veta hur många som kommer i god tid. Om festen har ett tema är speciell klädsel måste detta anges.

Det är alltid trevligt att inleda festen med välkomstmingel för att bryta isen tidigt.

Måltider och dryck

Om man ska bjuda på mat och dryck måste detta planeras noga. Vid större sällskap är det praktiskt och trevligt med buffé. Då blir det inte lika strikt som vid bordservering. Då finns det även något för alla smaker och allergier. 

När det ska ingå drycker är det viktigt att man inte köper för lite. Man får heller inte glömma att erbjuda alkoholfria alternativ. 

När du letar festlokal

19 mar 2019

När man ska anordna en fest är festlokalen mycket viktiig för att det ska bli lyckat. Man måste såklart veta hur många som kommer på festen för att veta vilken sorts lokal man ska välja. Miljön är avgörande för hur festdeltagarna ska ha för känslor på festen. Man vill ha en stimulerande miljö för alla sinnen för att åstakomma ett oförglömligt minne för alla inblandnade.

Ska festlokalen ha citypuls eller ska det vara lantligt med härlig natur? Ska festen ha något tema för att känna delaktighet eller ska man anorda aktiviteter och lekar? Är det ett stort eller litet sällskap? Ska festen vara på vintern eller sommaren? Det är många frågor som måste besvaras.

Leta inspiration

Ett bra tips är att fråga vänner och bekanta om råd och erfarenheter. Man kan också leta lokal på internet och jämföra. Det finns också företag som är specialiserade på uthyrning av festlokaler. Det finns massor med alternativ. Det bara fantasin och budget som sätter gränsen. Det är ett måste med någon form av underhållning på festen.

Företagsevent

Vardagen idag är fylld med måsten, krav och stress på arbetet och hemma. Många lider av stressen och att tiden inte tycks räcka till. Det är viktigt att lämna allt och ha roligt ibland. 

Man längtar efter att komma bort med kollegorna och lämna arbetet ett tag. För att sedan komma hem med nya krafter och ny motivation. Att se nya sidor av sina kollegor och roa sig är mycket viktigt på sammanhållningen på ett företag.

Att se chefen avslappnad och glad kan göra underverk lång tid efter festen. Glada av avslappnade medarbetare gör helt enkelt ett bättre arbete. 

Lägg festen på en båt!

Ett populärt grepp är att förlägga festen eller konferensen på en båt. Det blir garanterat en minnevärd kväll. Närheten till vattnet ger en avslappande effekt och ökar kreativiteten och skapar ett avstånd till den grå vardagen. Många båtar som har denna möjlighet kan skräddarsy upplevelsen uti från behov och krav. För företaget kan det gå att även ha en konferensdel i båten. Vid bra väder kan gästerna bada i någon mysig badvik eller lägga till på någon ö för en promenad eller picknick. 

Om du söker något unikt kanske du ska fundera på att lägga festen till sjöss? Läs mer om härliga båten m/s Molly där du kan välja på att ligga vid kaj eller ta en fantastisk båttur i Stockholms skärgård här: www.festlokalmsmolly.se.

Tacos bästa maten när barnen inte vill ha grönsaker

4 mar 2019

De flesta barnfamiljer känner till hur barnen kan gå från den ena dagen till den andra och plötsligt rata grönsaker. Det som de glatt har ätit innan de började dagis, eller skolan, går plötsligt inte ner. Kanske barnen inspireraras av varandra och kommer på att vissa grönsaker inte är inne, poppis eller att man absolut inte ska äta dem. Föräldrar som är medvetna om hur viktiga grönsaker är för barnens hälsa opch välmående, försöker med pock  och lock att få barnen att äta nyttiga grönsaker, men tji får de allt emellanåt. Då är faktiskt knepet att bjuda barnen, och alla andra i familjen på tacos.

Därför är tacos tacksam mat för barn

När man bjuder på tacos, skär man upp grönsakerna i tärningar och lägger dem i olika skålar. Sedan lägger man grönsaker och eventuellt kött i taco-skal, eller hela burritos och lägger på en god sås och vips in i munnen. Många barn vill gärna se vad maten består av och kanske välja själva vad som ska gå ner och vad de vill ha på sina tallrikar. Många barn gillar därför inte grytor av olika slag då allt rörs ner i en och samma kastrull och de inte kan se vad som är i grytan. Vi vuxna tycker ju att grytor är goda, men barn vill gärna ha maten uppdelad. Därför kan just tacos vara bra för då ser de exakt vad som finns i de olika uppdelade skålarna och faten.

Även vuxna gillar tacos

Att äta tacos är ju så nyttigt även för vuxna. Tacos består ju dels av någon slags kött- eller vegetarisk rätt. Det är ju valfritt vad man fyller sina tacos med; antingen kan man göra kött, fisk eller kyckling, men man kan även göra någon vegetarisk rätt som ser ut och som smakara som kött. Här är det ju kryddan som gör hela rätten. Sedan är det bara att skära grönsaker, göra en god guacamole, blanda till en god gräddfil-sås, en het salsa på tomater, paprika, lök och kryddor och sedan går tacosen eller burritosen ner i magen. Alla gillar det, vi får i oss massor med grönsaker och vi gillar det.

Varför inte beställa hem tacos?

MÅnga är trötta på fredagarna, att då ställa sig i köket kan kännas övermäktigt om det är fredag och vi har arbetat hela veckan. Då kan man faktiskt beställa hem tacos, som catering i Vasastan. Bor man i Stockholm, går det bra att beställa hem en catering. Då slipper man tänka, bara att öppna förpackningar så har alla mat och alla är nöjda. Bättre kan det inte bli.

Att starta en foodtruck

28 feb 2019

Grillade mackor? Hamburgare? Icateringndiskt? En foodtruck lämpar sig väl för många olika typer av mat. Optimalt är det givetvis rätter som är enkla att äta på språng. Rätten bör gärna kunna hållas i handen, även om många väljer att servera maten på pappservis och förse området utanför foodtrucken med sittplatser.

Foodtruck ett flexibelt sätt att servera catering

Den som har en foodtruck kan hitta kunder i form av catering, men kan till exempel också ställa sig utanför en festival eller ett stort idrottsevenemang. Det skulle kunna vara ett alternativ för den som vill starta en restaurang eller börja med catering, men kanske inte har kapitalet att fixa en lokal och ett stort kök. Särskilt populärt är detta i större städer som till exempel Stockholm.

Som med alla verksamheter börjar man bäst med en affärsplan. Saker som bör finnas med är bland annat hur foodtrucken ska marknadsföras, vad som kommer behöva köpas in och vad som ska serveras. Det finns gott om mallar på nätet att hitta för det här syftet.

Det mest grundläggande tidiga steget är att köpa in själva bilen. Här finns det flera alternativ. Ska du ha skåpbil eller husvagn? Eller kanske till och med en båt? Att köpa en färdig foodtruck blir ofta ganska dyrt. För att komma igång utan ett större kapital köper många en begagnad husvagn och gör om den så att mat kan säljas från den.

Om du väljer det sistnämnda alternativet, kommer ombyggnaden att bli en väsentlig del av din process att starta verksamheten. Hur mycket det kostar beror på hur mycket du gör själv, och vilken utrustning du köper. Normalt är det bra att anlita specialister som kan fungera som vägledare och rådgivare, och i slutändan se till att husvagnen fungerar som foodtruck och att alla säkerhetskrav uppfyll.

Räkna in arbetskraften

Vidare bör du räkna med arbetskraft i kostnaderna. Bra att känna till är att hantverkarepriserna kan vara lite högre i storstäder som till exempel Stockholm och Göteborg (i synnerhet Stockholm), men att det också finnas många faktorer som påverkar priserna. Den enskilt viktigaste åtgärden man kan vidta för att säkerställa att man betalar ett marknadsmässigt pris, är troligtvis att begära in flera offerter från flera olika firmor.

Det är också viktigt att titta på vilka tillstånd och försäkringar som krävs. Det här är någonting som många entreprenörer underskattar inom olika branscher och verksamheter, inte bara foodtrucks och catering. Du behöver få den godkänd som matbil och ha ett antal försäkringar. Titta på vad detta kostar och hur lång tid det kan ta innan du påbörjar arbetet. Detta behöver nämligen finnas med i budget och affärsplan.

Sedan finns ett antal steg att ha i åtanke och planera för. Till exempel:

  • Varumärke. Varumärket är viktigt för den här typen av verksamhet. Kunder behöver känna ett förtroende snabbt.  foodtruckcateringstockholm.se är ett lyckat exempel på en foodtruck som lyckats med sin verksamhet.

  • Ska du ha långa öppettider kommer du sannolikt att behöva anlita personal. Inkludera rekrytering och personalfrågor i planen. 

  • Ska bilen åka mellan olika evenemang i till exempel Stockholm? I större städer kan parkeringsavgifter för personalens bilar vara bra att ha i åtanke. Trängselskatt, bränsle och andra transportkostnader behöver också beräknas för den som ska syssla med bilburen catering eller matförsäljning.

Så kan restauranger förekomma fettproblem

7 feb 2019

Alla som arbetar professionellt med mat, vet att den bästa maten bör ha någon form av feta ingredienser. Även nyttig mat bör innehålla fett som kommer från olivolja, sesamolja eller något annat fett som inte är skadligt för människokroppen. Det är inte fettet i sig som är onyttigt, utan det är det fleromättade fetterna som är skadliga. Dessutom behvöer de flesta av oss det rätta slags fettet. Helt fettfri mat är inte bra även om vi alla kan behöva dra ner på fettet, lite till mans och kvinns.

Det är inte fettet som är problemet i människors mat

Det är som regel inte maten och det fett som man använder i maten som är problemet i den mat som vi lagar i Sverige. Det stora problemet är att vi svenskar rör alldeles för lite på oss. Om alla rörde på sig lite mer än vad vi numera gör, skulle vi inte ha så fettrelaterade sjukdomar. Att vi inte rör på oss, har ju till en del att göra med att vi lever i ett klimat som inte riktigt tillåter oss att rörar oss fritt utomhus under större delen av året. När hösten, vintern och våren kommer med kyla är det inte så lätt att ge sig ut i höstrusket, snödrivorna och snögloppet när det både fryser till, regnar och snöar utomhus.

Fett gör maten godare

Så tillbaka till maten, har de flesta kockar insett att maten blir så mycket godare när den innehåller lite fett och lite socker, tillsammans med saltet och kryddorna. Så fettet kommer man itne från, om man vill ha välsmakande mat. Att laga mat med fett, är inte helt oproblematisk, endast för hälsans skull, utan kan dessvärre ge problem, rent tekniskt då man oftast häller fettet rakt ut i  avloppet. När grytorna, kastrullerna och disken ska rengöras, brukar man oftast skölja av den innan man placerar den i diskmaskinerna.

Restaurangerna behöver fettavkiljare

Det som restuarangerna behöver för att inte fettet som kommer ur den stora disk som det bildas under dagens lopp, är riktiga fettavskiljare som ser till att fettet inte åker ner i avloppsrören. Det borde man ha haft i avloppssystemet i London, där man efter att hela avloppet hade upphört att fungera, hittade en gigantisk fettklump som hade växt till sig under årens lopp i ett rörsystem i centrala London. Det blev en riktig världsnyhet, att det kunde bildas en så dan fettklumpt i avloppet. Länge visste man inte vad man skulle göra med fettklumpen, men till sist bestämde man sig för att avlägsna den och numera sitter den på ett museum som ett minne om när man helt struntar i avloppens begränsade mekanik och häller ner fettet i avloppet.

Mys med engelskt Afternoon tea i Stockholm

15 jan 2019

Visste du att du kan avnjuta äkta engelskt te med tilltugg, precis som engelsmännen gjorde, säg sedan 200 år tillbaka? Den som älskar engelska filmer, och deckare, som Agatha Christies Miss Marple eller Hercule Piorot, har sett dem dricka sitt Afternoon tea otaliga gånger i filmatiseringarna om de englska morden och deras upplösning. Har du också tyckt att det där såg gott ut? NU kan du göra exakt det samma i Stockholm.

Här hittar du Afternoon tea

Det finns Afternoon tea, på en del håll på hotell och vissa kaféer. En enkel sökning på internet gav för handen att det kan du bland annat hitta på Tea & Garden Stockholm, Hotel Diplomat, Candierbaren, Wienercaféet Anno 1904 och Chaikhana, och många fler ställen. För att hitta det ställe som du vill gå till för att inta ditt Afternoon tea, googla gärna "Afternoon tea Stockholm", så att du hittar det ställe som du önskar gå till.

De flesta serverar olika slags bakverk som man förknippar med de engelska Afternoon tea, såsom scones med marmelad och "clotted cream", som är ångad grädde som sedan svalnar och vispas. Här får du även avnjuta engelska smörgåsar med jättegoda fyllningar. Vad sägs om hackade ägg med citronmajonnäs, bakad pastej med saltgurka, gurka med mynta och cream cheese eller fetaoströra med soltorkade tomater? Visst vattnas det i munnen?

Historien om Afternoon tea

I England, säg för så länge tillbaka som för 200 år sedan, åt man oftast sena middagar. Lunchen intog man tidigt under dagarna och då uppstod ett glapp mellan lunchen och middagen som serverades sent. För att inte gå under av hunger, intog man sitt Afternoon tea och passade på att fylla magen med godsaker, som scones, kakor och grädde, marmelad och Lemon Curd. De engelska sedvänjorna spreds med kolonialiseringen av Indien, Afrika och andra länder runt om i världen. Idag sprids sedvänjan med Afternoon tea med populära engelska filmer och udnerhållning.

Nu upptäcker vi i Sverige Afternoon tea

Detta kanske är en tillfällig trend eller så kanske den är här för att stanna. Vi har ju redan traditionen med att fika, och då passar en Afternoon tea väldigt väl in med den svenska fika-traditionen. Det måste ju inte vara te, som man fikar, utan man kan ju fika vad som helst; te, kakor, kaffe och kakor, läsk och kakor. Allt går ner och det viktigaste är ju inte vad vi fikar, utan att få en chans att sitta ner, prata och umgås, eller hur?

När du vill äta riktigt nyttigt och gott!

23 dec 2018

Längtar du efter riktigt nyttig mat? Om du inte gör det just nu, kommer du att göra det efter julen. Mycket kan man säga om den svenska julmaten, den är god, fylld med traditioner och så, men särskilt nyttig kan man tyvärr inte säga att den är. Det är inte mycket grönsaker som ingår i den. Och har man grönsaker i den, dränks de lätt i majonnäs och grädde. När sedan julen är över, kan man lätt längta efter något som är nyttigt. Varför inte beställa mat till nyår som innehåller nästan enbart grönsaker? Som libanesisk mat till exempel. Då får du en hel meny med kikärter auberginer, tomater, paprika, rödbetor oliver, men även kyckling, nötfärskorv och oxfilé om man vill äta kötträtter.

Detta är libanesisk mat

Det typiska med libanesisk mat är att man gör många små rätter – meze som innehåller dessa grönsaker, samt mycket mynta och citron. Det är mycket smakrikt, utan att vara överdrivet starkt. Mezen kan man äta enbart som den är, eller som en förrätt. Då kan man välja grillad kyckling, oxfilé eller någon god libanesisk korv på nöt- och lammkött.

Till det hör det berömda pitabrödet till. Antingen äter man med fingrarna och använder brödet som en gaffel, eller så vill man ha kniv och gaffel till maten. Bland de rätter som man bör känna till, och om man inte gör det, smaka på hoummos, som är en röra på kikärter, sesampasta och kummin, tabbouleh som innehåller finhackad tomater med lök, blugur, bladpersilja och citron. Till de flesta rätter äter man libanesiskt kryddad yoghurt. Det finns många fler intressanta rätter än dessa, som piroger, degknyten och olika kötträtter på spett tillagade över en grill.

Besök en restaurang eller beställ catering

Har du inte besökt någon libanesisk restaurang, kan vi gott och väl rekommendera att besöka en någon gång. Det finns minst 1.000 libanesiska restauranger i hela Sverige. De finns i Linköping, Jönköping, Norrköping, Värnamo, Malmö, Göteborg, men de absolut flesta ligger i Stockholm. Vill du inte gå ut, utan vill hellre äta hemma, kan du beställa en catering. Särskilt om man är ett stort sällskap, kan det vara lättare att äta hemma. Då kan man beställa i förväg och beställa hem en buffé, vilket gör att alla brukar hitta något som man gillar. Det är då bara att välja att äta det som är gott och bli mätt på det. Här kan du läsa mer om libanesisk catering: http://www.beirutcafe.se.

Vad kostar Afternoon tea?

19 nov 2018

Vad kostar det att njuta av en afternoon tea i Stockholm? Att få sitta med vännerna i en mysig miljö och njuta av det klassiska engelska sättet att tillbringa eftermiddag. Det beror helt på vad man söker för upplevelse och om det är lyx som eftersöks eller enklare tillställning. I artikeln ”Bästa Afternoon  tea i Stockholm” visar Dagens Nyheter att priserna, och utbudet, varierar en hel del. I ett annat test vann Tea & Garden med fantastiska betyg, men det caféet var inte med i detta test. 

Lyxigare segmentet kostar en slant

Det dyraste alafternoon teaternativet kostade 395 kr per person. För många är det mer än vad man lägger på en trerättersmiddag under en utekväll. För andra en acceptabel prisnivå för afternoon tea i det lyxigare segmentet. Här bjöds man inte bara på ett klassiskt utbud utan möjligheten fanns även att välja Te-tox. En omskrivning av detox vilket alltså innebär att ingredienser och produkter är speciellt utvalda för de som vill äta lite nyttigare. I detta fall var det framförallt frukter och bakverk med frukter som dominerade. Detta café låg på Östermalm.

Nästan hälften så högt pris tog ett café som satte prislappen på 210 kronor. Sammanfattningsvis gav tidnignen dem ”Bra” i betyg. Det som bland annat drog ner betyget var ”halvtorra snittar” vilket självklart inte gynnar dem.

Ännu ett alternativ hamnade på 195 kr. En stor skillnad i pris från ovan men då minskade även lyxkänslan något. När ovan nämnda fick ”Toppklass” i betyg så fick detta istället ”Utmärkt”. Fortfarande alltså hög kvalité.

I detta pris ingick tre stycken snittar (basen i afternoon tea) och scones. När man är klar med detta väntar en ”söt avslutning”. Menyn innefattade även andra alternativ men detta var vad tidningen testade. Man valde därmed att testa olika afternoon tea i Stockholm utifrån dess basutbud.

Man får vad man betalar för

Sedan föll priset till 170 kr. Betyget föll även något till att nu vara ”Okej”. Ett café i Gamla Stan i Stockholm testades och man bjöds där på sconesbuffé som även innehöll en rad andra bakverk. Ett passande ställe att gå till om man gillar historia eller historiska platser. Här sitter man nämligen i en 1600-tals miljö. Miljön fick höga poäng och även smakerna. Däremot gavs lite kritik för utbudet. Afternoon tea förväntas vara en stor buffé av kakor, scones och andra bakverk. Lite som en hotellfrukost fast för eftermiddagsfikat. På den punkten nådde de inte ända fram vilket var en av orsakerna till att betyget drogs ner något.

Några namn på caféer och restauranger nämns inte i artikeln. Poängen är inte att lyfta upp eller nedvärdera något enstaka café utan enbart spegla prisbilden på dessa.

 

 

När kan man äta igen efter att ha fått ett tandimplantat?

10 nov 2018

Tandimplantat är den mest permanenta och långsiktiga lösningen för den som blivit av med en eller flera tänder. Att vara utan tänder känns för många i dagens samhälle, speciellt i en storstad som Stockholm, svårt stigmatiserande. För bara 50-60 år sedan var det inte många som när de passerat 50 hade alla sina tänder i behåll, men sedan fluortandkrämens införande och en rejäl satsning från både politiker och tandläkare på att utbilda folket i tandhälsa, har vi svenskar idag bland de friskaste tänderna i världen.

Att vara tandlös i Sverige

Den som blir av med en tand har tyvärr i viss mening ofta sig själv att skylla. Det beror i de allra flesta fall på att man har underlåtit att ta hand om sina tänder och drabbats av allvarliga fall av karies eller tandlossning. Många som får problem med tänderna drar sig alltför länge för att gå till tandläkaren och när de väl gör det kan det vara försent. Däremot kan de bakomliggande orsakerna till att man inte tar hand om sina tänder vara många och olika. Missbruk, psykisk sjukdom eller personliga tragedier är exempel på bakomliggande händelser.

Man kan också förlora en eller flera tänder till följd av yttre våld. Då har man stor chans att få kostnaden för implantaten betalda av sitt försäkringsbolag eller brottsofferjouren. För den som inte får hjälp med kostnaderna blir dock tandimplantat en dyr historia.

Att äta med tandimplantat

Den som tycker om att laga mat och äta gott har inget att frukta när det kommer till tandimplantat. Ett implantat sitter precis lika bra som en vanlig tand, om inte bättre, och man kan tryggt tugga på den mest sega eller svårtuggade mat utan att behöva vara rädd att tanden ska lossna. I jämförelse med en uttagbar tandprotes är implantatet en lösning som ger trygghet.

Hur sätts ett tandimplantat in?

Det första tandläkaren gör inför en implantatbehandling är att undersöka om du har ett friskt och starkt tandkött. Vissa sjukdomar kan göra att man inte är en lämplig kandidat för implantat, men de flesta vuxna har goda förutsättningar. När ett implantat ska sättas in viker tandläkaren först bort tandkött och slemhinna och borrar ett hål för implantatet, som sätts in. Själva implantatet är en skruv av titan, som ska fungera som en konstgjord tandrot. Titan är ett ämne som har förmågan att växa ihop med organisk vävnad, vilket gör att kroppen inte stöter bort implantatet.

Efter operationen måste implantatet växa fast. Det tar mellan 2 och 6 månader beroende på hur bra läkkött man har. När implantatet växt fast ordentligt fäster man en konstgjord tand av porslin på det, som ser ut precis so dina egna tänder. Det är mycket svårt att skilja ett tandimplantat från en riktig tand.

Kan man äta efter operationen?

Du måste vänta några timmar efter operationen innan du kan äta, och när du gör det kan det vara bästa att hålla sig till lättsmält eller flytande föda. Undvik hårdtuggad mat de första veckorna efter operationen, men försök att ändå äta allsidig kost. Soppa, mjukt bröd, sallad, pasta funkar utmärkt. Under inläkningstiden blir implantatet mer och mer stabilt men du bör ändå undvika seg och hårdtuggad mat tills du fått klartecken från tandläkaren att det är ok.

När du väl fått dina nya tänder är du helt fri att äta precis vad du vill. Om du inte röker och ser till att sköta din tandhygien noggrant kommer du att kunna tugga och njuta av god mat i resten av ditt liv. Om du är Stockholmare, matälskare, och har förlorat en tand, kontakta en specialtandläkare i Stockholm för att få hjälp att sätta in ett tandimplantat.

Investera i en pizzaugn

15 okt 2018

Två saker som börjat ta mer plats i våra liv är mat och naturen. Maten kan man se detta genom att fler och fler börjat intressera sig för matlagning och att detta numera är en sak som tilltalar alla i en familj. Där man förr såg att mamman ofta lagade mat i hemmet så kan man idag se att detta görs av alla - och gärna tillsammans som en familj.

Köket har därför kommit att ändras; från att ha varit en mindre plats med rum för en person så har den öppna planlösningen idag blivit lite av legio. Man öppnar upp och separerar kök och exempelvis vardagsrummet genom en stilren köksö och skapar därmed yta och rymd för alla. Det är roligt - och det går även att applicera den tanken till andra delar av hemmet.

En vedeldad pizzaugn ger fler möjligheter

Hur skulle det vara att laga mat utomhus? Alla älskar att grilla; men det är definitivt inte den enda kulinariska upplevelse man kan ha utomhus. Fler väljer att bygga utekök på sina tomter och vi tycker att man ska utveckla den idéen och göra en liten uppdatering. Vår tanke är att man investerar i en pizzaugn och att man drar nytta av de fördelar som en sådan för med sig.

En pizzaugn behöver nämligen inte enbart användas för att grädda pizza i - nej, det är även möjligt att baka bröd, rosta grönsaker och till och med grilla. Det senare kräver en liten förklaring. Om du köper en pizzaugn som värms upp av ved så kan du nämligen använda glöden till att grilla kött, korv, kyckling - vad som helst - och där du endast tar bort facket för pizzan innan.

En pizzaugn i svensk tappning

I Sverige så har vi inte kunnat laga mat utomhus på samma sätt som i andra länder. Det har naturligtvis att göra med hur vårt svenska klimat ser ut. Dels så är det kallt att vara ute under vintern och hösten, dels så slits också köksutrustningen som en följd av snö och regn. Vi behöver använda mer skydd än vad man gör i exempelvis Spanien och i Italien. Men, en pizzaugn som tillverkas för vårt svenska klimat är lösningen. En sådan tillverkas i cortenstål och det gör att den klarar alla påfrestningar som klimatet kan föra med sig.

Faktum är att den blir vackrare ju mer slitage den utsätts för; den blir patinerad och får mer personlighet för varje säsong. Tack vare stålet så blir den rödbrun och det skapar en härlig kontrast till exempelvis ett täcke av snö på marken den står på. En annan fördel är värmen den avger. Den gör det möjligt att stå i minusgrader och slippa frysa. Det går, kort sagt, att grädda perfekta pizzor även då termometern närmar sig minus tjugo grader.

Här kan du fika gott bröd

21 sep 2018

När det kommer till bröd och matvanor har det mer och mer blivit långsamheten som uppskattas. Bröd ska få ta tid på sig för att blir riktit bra. På samma sätt är det med mat som ska bli gott. Det är långkoken som vi minns. När köttet får stå och koka med mumsiga ingredienser; bär, ingefära, soja oh kryddor. Helst ska det vara örtkryddor. Och inte att förglömma den viktiga löken och vitlöken. Till det kan man äta ugnsrostade grönsaker. Både potatis och andra rotfrukter är som godast när de får rosta i lugn och ro i ugnen. Även fisken blir som godast när den långsamt får värmas i ugnen på låg värme Glöm inte att lägga aluminiumfolie, om det är lax som du gör i ugnen under lång tid, så den inte blir torr.

Ett bageri i Stockholm med hälsosamt bröd

Ett bageri som låter brödet ta lång tid på sig både att jäsa och tillagas, bjuder på goda och hälsosamma bröd. Det gör till exempel Thelins bageri i Stockholm. De marknadsför sig som det bageri som satsar på bröd som får lång tid på sig att jäsa och gräddas i ugnen. Där satsar de på fina råvaror, vilket är bland det viktigaste när man ska äta ett bröd med hög kvalitet. Vi som är matkonsumenter borde göra uppror mot mataffärernas dåliga bröd, som både innehåller mängder med konserveringsmedel och som pumpar in luft i brödet så att det ska se störr ut än vad det är. Du betalar ett pris, men får bara två tredjedelar av det bröd som du betalar för. Ganska onödigt, eller hur?

Råg skyddar mot cancer

Där hittar du rustika rågbröd, med recept från Danmark. Visste du att till exempel i Finland, där så gott som allt bröd som bakas, görs på råg, där har de hälften så få cancerfall i magen, som i Sverige där man helst äter vetebröd? Därför borde vi äta mer råg i våra bröd än det vi gör i dag. 

Du hittar alla slags goda bröd på Thelins bageri, som fruktlimpor med russin, torkade aprikoser, valnötter eller dinkel. Och vill man inte, eller inte kan komma till deras bageri, finns även deras bröd i vanliga matvaruaffärer. Leta gärna efter bröd som bär deras namn så att du hittar ett bröd som håller hög kvalitet och innehåller mycket näring och nyttiga saker. Då vet du att nästan hälften av den näring du behöver för dagen finns i ditt bröd.

Så kan du göra en smal julmat!

5 sep 2018

Brukar du också oroa dig över all fet julmat som gör att alla de där kilona som du har lyckats bli av med under sommren, kommer tillbaka lagom till nyår, efter att ha ätit en massa (god men) fet julmat. Den julmaten som vi äter är ju den traditionella julmaten som man åt förr i världen; gris och skinka; grisfötter, julkorvar, revbensspjäll, dopp i grytan, olika syltor. Efter att maten har ätits, ska man äta söta saker som ris a'la Malta, saffransbullar, pepparkakor, godis i massor och så vidare och så vidare. Har man kämpat med vikten, kan man faktiskt behålla vikten, om man väljer att göra en smalare julmat.

Så här gör du smalare julmat

Om du satsar på mer fisk än kött, blir det ganska enkelt en mycket smalare julmat. Satsa på fler olika sillrätter, fler varianter av lax; gravad lax, rökt lax, inkokt lax, och skippa majonnäs. Du kan göra gubbröra utan majonnäs. Om du i stället använder kokta ägghalvor och kokta potatisar får du en ritkigt god smak på gubbröran. Använd gräddfil och mycket gräslök.

I stället för skinka, kan du faktiskt göra en kalkon i ugnen. Griljera då med 1 äggula, 3 matsekdar senap, 1 matsked socker, 1 deciliter ströbröd. Se till att kalkonen inte blir för torr i ugnen. Du kan gå och hälla över av skyn som det bildas när du gör den i ugnen.

Skippa kakorna och ät mer frukt och (lite) godis

Man måste inte äta kakor eller saffransbullar till julens fika. Man kan duka snyggt med frukter; vinteräpplen, mandariner, fikon, dadlar, vindruvor, bananer, meloner, kiwi och lite godis med olika slags nötter. Du kan även äta lite choklad om den har hög kakaohalt.

...eller prova på catering till julen

Varför inte prova en smal catering till julen? Då slipper du fundera ut hur du kan hålla kalorierna nere. Du kan välja att beställa en catering med smalare mat. Säg att du bor i Uppsala och i Ultuna området. Då kan du få gratis hemkörning av din buffé lagom till dagen innan julafton. Det kanske är trist att dricka vatten till julmaten, men du kan i stället göra en god julbål, med smaker av kanel, kryddnejlikor, stjärnanis, kardemumma, vatten, teblad, 3 matskedar socker till 7 deciliter vatten, 20 kvistar färsk mynta, 0,7 liter rödvin, och ekologiska apelsiner och citroner. Blanda allt och njut!

En vinprovning ger ökad kunskap om matlagning

30 aug 2018

HUr gör du för att lära dig mer om matlagning? Läser du nya matlagningaböcker, ser på matlagningaprogram, eller rentav går en kurs i matlagning? Sätten är många och varierande. Det sägs att vi aldrig så mycket som nu tittar på matlagninsprogram på TV, men samtidigt inte lagar maten, utan köper hem hel- eller halvfabrikat till middagen. Tidsbristen som många upplever i vardagen har gjort olika matlagningskassar populära; allt från Linas matkasse, till någon annans matkasse, med färdiga recept och ingredienser till nya rätter som någon annan har bestämt. Det är ett alldeles utmärkt sätt att hitta nya rätter; genom att beställa hem de färdiga och genomtänkta matkassarna.

Vinprovning som sätt att lära sig mer om matlagning

En vinprovning är knappast det man tänker på i första hand när det kommer till att lära sig mer om matlagning. Men varför inte? VI har ju alltmer lagt oss till med kontintala matvanor och dricker alltmer vin till middagarna, eller öl med för den delen. På många sätt är det bra mycket bättre att dricka alkohol tillsammans med ett matintag, i stället bara för att dricka som ett sätt att bli berusad. Får vi bättre alkoholvanor är mycket vunnet. Många av oss skulle behöva se på alkoholen på sätt som är förknippade med mat och trevligt sällskap och aldrig sitta och klunka i oss alkohol själva och på egen hand.

Lär man sig om vin och öl upptäcker man nya smaker

Att lära sig vilka smaker som passar ihop med olika alkoholdrycker för att vi lär oss mer om olika smaker och vilka som passar tillsammans. Vi lär oss mer om de olika smaker; syra, sälta, sötma, beska smaker och den femte smaken "umami", som påminner om bulljongsmak. Lär man sig mer om dessa smaker kan man sätta samman mat på nya sätt. Varför inte prova? Ju mer man lär sig och lära känna de olika smaker som kan finnas i olika maträtter desto duktigare blir man på att tillaga god maträtter. Visste du till exempel att salt i maten minskar känslan av det sura i vin? Och att det salta i maten kan minska känslan av både sötma och beska smaker i maten, men minskar smaken av "umami" i maten? Det är sådant som man får lära sig under en vinprovning.

Gillar man inte vin kan man lika gärna prova öl och whiskey och få fram överraskande smaker av de olika alkoholdryckerna. För att läsa mer om vinprovning som kan äga rum i Stockholm klicka på denna länk.

Coolsculpting ger den sista finishen

8 aug 2018

Visst börjar det brännas nu? Sommaren står för dörren och vi kan redan nu titta ut och se hur träden grönskar, hur rabatter börjar blomma och hur himlen ser allt blåare ut för var dag som passerar. En evighetslång vinter har äntligen lyft på hatten, tackat för sig och försvunnit. Välkommet, så klart. Men också stressande för många.

Det är nu kläderna man använder ska vara av det lättare slaget och därmed också bli lite mer avslöjande för hur man egentligen ser ut. Många använder vintern som en period där man tränar upp sig och kommer i form inför sommaren. Man vill kunna gå i shorts eller bikini utan att skämmas. En träning som kombineras med bättre kost och som ska ge effekten att de överflödiga kilon som finns ska försvinna. Det är tanken, men rent praktiskt så ser det hela lite mer annorlunda ut.

För många så gäller devisen om att det finns en dag imorgon också. Det innebär att man skjuter träningen framför sig och aldrig riktigt kommer till skott; detsamma gäller kosten. Man vill äta bättre och nyttigare - men det går att påbörja under följande dag; idag kan man gott unna sig en pizza då det är så kallt ute. Det känns bekant, eller hur? Plötsligt står man där under en varm vårdag och inser att tiden har gått för fort och att man måste agera direkt för att ha en sportslig chans att komma i form.

Det går, det lovar vi - men du kanske får vara beredd på att slita hårt och dels också att överväga lite oortodoxa metoder. En av dessa - och som vi rekommenderar - handlar om coolsculpting. Coolsculpting är en ny metod som används i syfte att bli av med fett - men det handlar inte om någon fettsugning i ordets rätta bemärkelse och det innebär inte någon ingrepp där du blir sövd. Vi väljer att se coolsculpting mer som ett komplement - en sista finslipning! - till träning och hälsosam kost.

Så fungerar coolsculpting

Om man ska beskriva coolsculpting på ett lättbegripligt sätt så innebär det att man fryser ner fettceller som samlats på ett specifikt ställe på kroppen - exempelvis kring midjan - och att man därefter använder vakuum för att suga upp och avlägsna fettdepåerna.

På det stora hela så handlar det snarare om att ta bort fett och göra en kropp fastare än om någonting annat. Man ska inte se coolsculpting som en metod att minska vikten. Det är det inte.

Fördelar med coolsculpting

Det finns väldigt stora fördelar med den här behandlingen. Vi väljer att peka på de tre största:

  • God effekt till minimal ansträngning: En behandling med coolsculpting tar ungefär mellan e och tre timmar. Effekten syns redan efter några veckor - oavsett var på kroppen den utförts. I och med att man det vare sig är smärtsamt eller att man behöver sövas med narkos så är coolsculpting ett bra alternativ jämfört med liknande behandlingar i syfte att reducera fett.
  • Ingen sjukskrivning: Efter behandlingen så kan du återgår direkt till arbetet. Och: ingen kommer att ana någonting (det är också en fördel sett till att många kan uppleva viss skam av att söka professionell hjälp i syfte att se bättre ut). Andra ingrepp kräver ofta en viss - ibland lång - konvalescenstid.
  • Träning och kost: Ditt aktiva liv kan fortsätta precis som vanligt; du kan springa, promenera, styrketräna eller delta vid olika klasser på ditt gym. Dessutom behöver du inte tänka på din kost sett till att vissa livsmedel ska undvikas medan andra ska intas med ett stort överflöd. Du kan leva precis som vanligt.

Besök https://www.coolsculptings.se för mer information.

← Äldre inlägg



Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer