Vad bjuder du på festen?

Ska du ha fest? Oavsett om det är fest som firar din födelsedag, någon kär väns födelsedag, bröllop eller ett företags event vill man bjuda gästerna på mat och något gott att äta. PÅ fest ska man äta mycket och god mat. SÅ är det för de allra flesta. Helst vill man bjuda på något som gästerna minns länge efteråt. Vad passar att bjuda på? Beroende på vilken typ av fest det är, är det olika rätter och sätt att servera dem på, som passar bäst. 

På bröllop brukar man hålla på traditionerna

Säg att ni ska ha hålla en bröllopsfest, och det är ett mer traditionellt bröllop, med många gäster och vigsel i kyrka. Då kanske man vill kanske ha en lång sittning med god mat. Släkt och vänner ska hålla tal. Det mest traditionella man brukar bjuda på då är en trerätters middag. Talen hålls mellan de olika rätterna. Efter middag en stiger man upp för dans och en bensträckning. Sedan avbryter man för kaffe och bröllopstårta och sedan blir det mer dans till långt in på småtimmarna, när sedan brudparet smyger iväg till sin bröllopsnatt. Så är det traditionella sättet att fira bröllop.

På födelsedagar passar det bäst med buffé

Har man däremot en födelsedagsfest med många gäster, är det kanske inte maten som står i fokus. Då vill man hellre mingla runt och umgås med varandra. Då är talen inte i fokus, utan det viktiga är att träffas och äta och dricka lite gott. Är det många gäster som är bjudna brukar det oftast vara någon som är glutenallergiker, laktosintolerant, eller allergisk mot något. Eller så är några (oftast ungdomar) vegetarianer eller veganer. Då kan det vara bäst att servera en buffé med många olika goda rätter. Helst en kötträtt, en fiskrätt och så någon vegetariansk och vegansk rätt, samt olika goda sallader, ostar och bröd och kex. På det sättet hittar alla något som de vill ha. Är barnen med, hittar de också oftast något som de vill ha från buffébordet.

På företagsfest vill man kanske mingla mest

Har man ett företag som bjuder in, kanske det viktigaste är att mingla. Då kanske det är drinkarna som står i fokus. Då är nätverkande viktigt, att träffas, få chansen att prata med så många som möjligt. Då är ”fingermat” det som är bäst, det vill säga, mat som man kan äta med ena handen, och hålla glaset med det andra. Ofta kan sådan fingermat bestå av små pajer, små glas med olika goda röror, mini-pizzor, oliver, ostbitar och mini-smörgåsar.

Vad ska man hålla festen? Platsen för festen är minst lika viktig som maten. Vill man bjuda gästerna på något alldeles extra är Skansen just det. Från Sollidens restaurang som också är festvåning är utsikten över Stockholm sagolik. På höger sida brer Gröna Lund ut sig, på vänster ligger Djurgården och mitt emot över vattnet ser man Katarina och Ersta på Södermalm.

8 May 2018Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer