Tips och trix för den ultimata hamburgaren

Burgare är en maträtt som är så populär att den till och med finns som vegansk och vegetarisk. Men vad är egentligen en hamburgare och hur gör man en egen riktigt god hemlagad burgare?

En hamburgare är en hamburgare är en hamburgare. Ja, så kan man tro men det finns lika många hamburgare, eller burgare, som det finns kockar eller restauranger. Och med nutidens äventyrslystna matkultur så finns det även önskemål om burgare med andra grundingredienser. Men har mångfalden berikat eller urvattnat den ursprungliga maträtten? Om man går tillbaka till ordets rätta betydelse så ska burgaren göras av ham, eller skinka som det betyder. Men grundreceptet innehåller inte griskött utan nötkött, så redan där kan det uppstå förvirring.

En liten tur runt våra vanligaste snabbmatställen gör inte saken bättre eftersom det som serveras skiljer sig enormt i smak och struktur. Så hur gör man då den godaste hamburgaren? Jo, använd alltid färskt nötkött och gärna nymalet eller mal själv. Blanda i de ingredienser och kryddor som önskas men arbeta inte burgaren för hårt och snåla inte med storleken. Stek, eller allra helst grilla, gärna på högre temperatur och en kort stund för att sedan låta burgaren ligga och vila innan man börjar äta. På det sättet blir den saftig och den lilla vilan gör att stekningen inte blir för hård.

Olika sorters burgare

En burgare kan man göra av vilket kött man än önskar och det finns till och med burgare som gjorts av krokodil, kamel, struts eller vildsvin. Använder man ett ovanligt kött till burgaren så bör man vara noggrann med kryddningen så att inte den annorlunda smaken slarvas bort och försvinner. Man kan även göra burgare av fisk eller ost. Veganska burgare görs ofta av linser eller bönor, som sojabönor eller svarta bönor. Och med rätt kryddning kan smaken hamna mycket nära en burgare av kött.

Det godaste man smakat

Vilken är den ultimata burgaren? Det är svårt att svara på för det handlar om en mängd olika variabler. Är det första gången man äter en slags burgare? Är tillbehören extra goda? Äter man på en väldigt mysig plats eller med ett sällskap som är speciellt? Förväntar man sig något sämre och blir överraskad? Klart är att det som ovan beskrivs som den ultimata burgaren också oftast är den som många tycker är den godaste de ätit, så följ tipsen och bara njut.

27 Apr 2020Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer