Söker du lokal catering? Se upp med marknadsföringen!

Det finns flera fördelar att anlita lokala företag för cateringuppdrag. Vissa kunder gör det för att främja närliggande företag, andra för att maten transporteras så kort som möjligt och ytterligare för att kunna ha snabb kontaktmöjlighet. Men de som söker efter lokala företag via Google kan lätt bli lurad. Det visar sig när man exempelvis söker efter catering på Södermalm.

Den som söker efter catering kommer få fram ett flertal företag som erbjuder catering på Södermalm. Är det viktiga att få fram företag som kan ge denna service är det alltså inte några problem. Men vill man nå ett lokalt företag som därmed har sin verksamhet i denna stadsdel så är det inte alls lika tydligt.

Flera av dessa företag har nämligen undersidor på sin hemsida som presenterar deras ”upptagningsområde”. Det kan exempelvis se ut som följande (påhittat företag) cateringkungen.se/södermalm.

På detta sätt får de kunder som vill ha catering på Södermalm utan att de själva behöver ha sina lokaler här. Detta i likhet med hur IKEA har en enda webbplats men där man kan gå till undersidor om de lokala IKEA-varuhusen.

I fallet ovan visade det sig att vissa företag hade sina lokaler över 2 mil från Södermalm. Med värmeskåp i bilarna spelar det ingen större roll för kunden gällande matleveransen och det är även därför som de marknadsför sig mot andra stadsdelar än där de är belägna.

Är det viktigt?

Är det viktigt att cateringföretaget är beläget i samma stadsdel som man har festen i? Det är samma fråga som - är det viktigt att låssmeden har sitt kontor i Alby om du vill ha hjälp med lås i Alby? För vissa spelar det absolut ingen roll så länge man får den hjälp som efterfrågas. Men man ska ändå vara medveten om vilka val man gör och att marknadsföringen och företags hemsidor kan vara något missvisande.

Samtidigt kan det vara väldigt avgörande i vissa tillfällen. Vill kunden anlita ett företag i närheten för att snabbt kunna komma över till dem och diskutera olika funktionella lösningar är det knappast uppskattat om det visar sig ligga 2 mil bort.

Det visar sig även att mer lokala tjänster än catering också marknadsförs brett. Det finns exempelvis frisörer som marknadsför sig över stadsdelsgränserna. De som har bil eller inte har något emot att åka kollektivt kan självklart åka en bit för att få bli klippt. Men de som söker efter frisör i Fittja vill till största sannolikhet just klippa sig i Fittja. Detta i likhet med att personer som söker efter catering på Södermalm vill anlita företag härifrån för att få hjälp med cateringen.

28 Mar 2018Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer