Smal mat = vegetarisk mat

Om du verkligen vill göra mat som är sund och god, varför inte göra en maträtt som också är miljövänlig? Kan man göra miljövänlig mat? Ja, det kan man. Med tanke på att kött som framställs för oss människor att äta, kräver större mängd energi än de grönsaker som vi skördar, sköljer och äter, är en miljövänlig mat allt det som är vegetariskt. Så det är ju tur att både det ”lätta”, det vill säga, det mindre feta, och det miljövänliga är baserat på grönsaker, är valet lätt. Vegetarisk mat är både smal, hälsosam och miljövänlig. Någon kanske säger att den är ”tråkig”, men den behöver inte vara tråkig – här tror vi att den vegetariska maten, eller den föreställning vi har om vegetarisk mat är en rest från tiden då vegetarisk mat var ny på 1970-talet.

Många varianter att välja mellan

För fyrtio år sedan hade vi inte alla de varianter på sojaprodukter som kan ersätta kött, inte heller hade vi tillgång till de olika kryddor och smaker som vi har idag. Dessutom har vi haft minst fyrtio år på oss att utveckla de vegetariska recepten. Världen har blivit mer global sedan dess och numera har vi influenser från hela världen där vegetariska recept inte existerar, men där basen i tusen år har bestått av grönsaker, med inslag av kött och fisk, istället såsom vi har ätit och tillagat mat; kött och fisk, med inslag av grönsaker. Därför kan man gott och väl bjuda på vegetarisk, god mat, utan att skämmas. Här bjuder vi på ett recept till en god och näringsrik rätt som passar bra till vardagen.

Stekt tofu med ris och kimchi för 4 personer:

4 dl ris

6 dl vatten

1 tsk salt

500 gram tofu

1 dl soja

2 msk sesamolja

1 klyfta vitlök

En näve sesamfrön

1 liten bit purjolök

200 gram kimchi

Koka ris först. Häll risk en kastrull med lock. Häll på vatten i riset, vispa runt riset och häll vattnet ur kastrullen. Det du gör är att du tvättar riset. Upprepa proceduren tills vattnet som du häller ur kastrullen inte är vitt utan genomskinligt. Efter att vattnet du häller ur kastrullen är genomskinlig, häller du 6 dl vatten i kastrullen med en tesked salt och ställer det att koka. När du ser att riset kokar, minskar du värmen på plattan till minsta möjliga och lägger locket på kastrullen och låter det småputtra i 20 minuter. Under den tiden skär du tofun i 2 centimeter tunna skivor. Lägg dem i en bunke. Häll på soja, sesamolja, en pressad vitlök, hackad purkjolök och sesamfrön på tofuskivorna. Låt dra i cirka 5 minuter. Stek sedan tofuskivorna i en stekpanna på låg värme. Servera med kokt ris och kimchi. Här kommer ett recept på en lite festligare vegetarisk rätt, som du gott och väl kan bjuda gäster på.

Vegetarisk lasagne för 4 personer:

1 pkt lasagneplattor

500 gram spenat

2 burkar krossade tomater

1 grönsaksbuljong

1 stor lök

2 vitlöksklyftor

5 dl mjölk

2 msk vetemjöl

2 msk smör

200 gram riven ost

Salt, peppar, riven muskotnöt

Gör en tomatsås med tomater och spenat. Hacka först lök och vitlök och värm upp tomaterna. Krydda och lägg sedan i spenat med buljongtärningen. Gör sedan vitsås med ost. Värm smör i en kastrull. Blanda i vetemjöl, vispa under tiden till en slät smet. Häll i mjölk i smeten och fortsätt vispa på låg värme. Salta, peppra och riv muskotnöten i vitsåsen. Häll i den riva osten och fortsätt röra runt på svag värme. Låt inte såsen brännas i kastrullen. När såsen har tjocknat ställer du kastrullen åt sidan.

Ta fram lasagnepaketet och lägg ett lager med lasagneplattor i botten på en ugnsfast form. Häll på av tomat- och spenatsåsen, lägg på ett nytt lager med lasagneplattor. Hälls på ostsås och varva sedan lasagneplattor och spenatsås, tills hela ugnsformen är full med den vegetariska lasagnen. Strö till sist över ost på det översta lagret och grädda den i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter. Gör under tiden en grön sallad. Servera med ett gott rött vin till och bjud dina gäster på en välsmakande lasagne.

Anlita catering

Tycker du det är svårt att göra god vegetarisk mat, kan du alltid anlita en cateringfirma som ger dig en hel meny på vegetariska maträtter. Bor du i Uppsala har du mer än 130 cateringfirmor att välja mellan. En av dem som har ett stort utbud att välja på finns här.

9 Apr 2018Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer