Så kan restauranger förekomma fettproblem

Alla som arbetar professionellt med mat, vet att den bästa maten bör ha någon form av feta ingredienser. Även nyttig mat bör innehålla fett som kommer från olivolja, sesamolja eller något annat fett som inte är skadligt för människokroppen. Det är inte fettet i sig som är onyttigt, utan det är det fleromättade fetterna som är skadliga. Dessutom behvöer de flesta av oss det rätta slags fettet. Helt fettfri mat är inte bra även om vi alla kan behöva dra ner på fettet, lite till mans och kvinns.

Det är inte fettet som är problemet i människors mat

Det är som regel inte maten och det fett som man använder i maten som är problemet i den mat som vi lagar i Sverige. Det stora problemet är att vi svenskar rör alldeles för lite på oss. Om alla rörde på sig lite mer än vad vi numera gör, skulle vi inte ha så fettrelaterade sjukdomar. Att vi inte rör på oss, har ju till en del att göra med att vi lever i ett klimat som inte riktigt tillåter oss att rörar oss fritt utomhus under större delen av året. När hösten, vintern och våren kommer med kyla är det inte så lätt att ge sig ut i höstrusket, snödrivorna och snögloppet när det både fryser till, regnar och snöar utomhus.

Fett gör maten godare

Så tillbaka till maten, har de flesta kockar insett att maten blir så mycket godare när den innehåller lite fett och lite socker, tillsammans med saltet och kryddorna. Så fettet kommer man itne från, om man vill ha välsmakande mat. Att laga mat med fett, är inte helt oproblematisk, endast för hälsans skull, utan kan dessvärre ge problem, rent tekniskt då man oftast häller fettet rakt ut i  avloppet. När grytorna, kastrullerna och disken ska rengöras, brukar man oftast skölja av den innan man placerar den i diskmaskinerna.

Restaurangerna behöver fettavkiljare

Det som restuarangerna behöver för att inte fettet som kommer ur den stora disk som det bildas under dagens lopp, är riktiga fettavskiljare som ser till att fettet inte åker ner i avloppsrören. Det borde man ha haft i avloppssystemet i London, där man efter att hela avloppet hade upphört att fungera, hittade en gigantisk fettklump som hade växt till sig under årens lopp i ett rörsystem i centrala London. Det blev en riktig världsnyhet, att det kunde bildas en så dan fettklumpt i avloppet. Länge visste man inte vad man skulle göra med fettklumpen, men till sist bestämde man sig för att avlägsna den och numera sitter den på ett museum som ett minne om när man helt struntar i avloppens begränsade mekanik och häller ner fettet i avloppet.

7 Feb 2019Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer