Så kan du göra en smal julmat!

Brukar du också oroa dig över all fet julmat som gör att alla de där kilona som du har lyckats bli av med under sommren, kommer tillbaka lagom till nyår, efter att ha ätit en massa (god men) fet julmat. Den julmaten som vi äter är ju den traditionella julmaten som man åt förr i världen; gris och skinka; grisfötter, julkorvar, revbensspjäll, dopp i grytan, olika syltor. Efter att maten har ätits, ska man äta söta saker som ris a'la Malta, saffransbullar, pepparkakor, godis i massor och så vidare och så vidare. Har man kämpat med vikten, kan man faktiskt behålla vikten, om man väljer att göra en smalare julmat.

Så här gör du smalare julmat

Om du satsar på mer fisk än kött, blir det ganska enkelt en mycket smalare julmat. Satsa på fler olika sillrätter, fler varianter av lax; gravad lax, rökt lax, inkokt lax, och skippa majonnäs. Du kan göra gubbröra utan majonnäs. Om du i stället använder kokta ägghalvor och kokta potatisar får du en ritkigt god smak på gubbröran. Använd gräddfil och mycket gräslök.

I stället för skinka, kan du faktiskt göra en kalkon i ugnen. Griljera då med 1 äggula, 3 matsekdar senap, 1 matsked socker, 1 deciliter ströbröd. Se till att kalkonen inte blir för torr i ugnen. Du kan gå och hälla över av skyn som det bildas när du gör den i ugnen.

Skippa kakorna och ät mer frukt och (lite) godis

Man måste inte äta kakor eller saffransbullar till julens fika. Man kan duka snyggt med frukter; vinteräpplen, mandariner, fikon, dadlar, vindruvor, bananer, meloner, kiwi och lite godis med olika slags nötter. Du kan även äta lite choklad om den har hög kakaohalt.

...eller prova på catering till julen

Varför inte prova en smal catering till julen? Då slipper du fundera ut hur du kan hålla kalorierna nere. Du kan välja att beställa en catering med smalare mat. Säg att du bor i Uppsala och i Ultuna området. Då kan du få gratis hemkörning av din buffé lagom till dagen innan julafton. Det kanske är trist att dricka vatten till julmaten, men du kan i stället göra en god julbål, med smaker av kanel, kryddnejlikor, stjärnanis, kardemumma, vatten, teblad, 3 matskedar socker till 7 deciliter vatten, 20 kvistar färsk mynta, 0,7 liter rödvin, och ekologiska apelsiner och citroner. Blanda allt och njut!

5 Sep 2018Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer