Planerar du för fest?

Ska du samla till fest? Har du bestämt dig för vilken typ av bjudning du önskar ha? Har du betsämt var du ska ha festen? Om du kan vara hemma hos dig är det festligast. Om du inte har tillräckligt med bord och stolar, bordsdukar, porslin, glas, bestick och dekorationer kan man hyra in det. Fördelen med det är att då slipper du allt det, när festen är slut och hyrbolaget kommer och hämtar det, eller du åker med det tillbaka till företaget. Det är sällan man har så stort hemma att man kan förvara flera bord och stolar hemma.

Har du funderat på vilken mat du vill bjuda på?

En buffé är bra mat om man samlar olika sorts människor. Ska barn och ungdomar med, som kanske är vegetarianer, veganer, allergiker, laktos- eller glutenkänslig? Då är en buffé det bästa alternativet. Alla kan hitta något att äta om du gör mat med stor variation.

Välj att göra en kötträtt, en fiskrätt, en vegetarisk rätt, vanlig, grön sallad, några lins- eller bönrätter och vanlig potatissallad, pastasallad, hirs- eller bulgursallad. De hjälper till att mätta gästerna. Bara grön sallad brukar inte lyckas med det.

När det kommer till kötträtter brukar det enkla vara det godaste. Är man många kanske man vill göra lite olika kötträtter, såsom en fläskfilé, en rostbiff och kanske kycklingfilé på spett. Gör  då så här:

Så tillagar du kötträtterna

Fläskfilésteken:

1-2 kilo fläskfilé

örtkryddor, såsom rosmarin, basilika, oregano och timjan

salt och peppar

10-20 vitlöksklyftor

Skär bort hinna, fett och senor från fläskfilén så att den är så ren som möjligt. Skär sedan hack i köttet, med jämna mellanrum. Skala vitlökarna och skär tvärs igenom, så de blir så smala som möjligt. Lägg alla örtkryddorna i en mortel. Mortla dem. Strö över salt och peppar över fläskfilén. Ta sedan kryddorna och gnid in köttet överallt. Stick in en termometer där köttet är som tjockast. Lägg köttet på ett ugnsfat och in i ugnen på 175 grader tills termometern visar på 75-80 grader. Ta ut och låt den svalna i en almuminiumfolie.

Rostbiffsteken:

1-2 kilo rostbiff

5 vitlöksklyftor

2 dl soja

2 msk socker

2 dl asiatisk mirin (risvinsvinäger)

1 stor bit ingefära

1 dl sesamolja

sesamfrön

Marinera rostbiffen över natten i en marinad gjord på soja, socker, mirin, sedamolja och krossade vitlöksklyftor. Nästa dag sticker du in en köttermometer i köttet där det är som tjockast och bakar den i ugnen på 200 grader till termometern visar på 60 grader. Linda aluminiumfolie runt köttet och låt svalna. Ta vara på köttskyn och gör en god sås av den.

Så gör du potatissalladen

Potatissallad:

1 kg färsk potatis

500 gram körsbärstomater

250 gram grön pesto

150 gram svarta Kalamata oliver

en bunt gräslök

salt, peppar

skånsk senap

2 dl olivolja

1/2 dl vitvinsvinäger, eller 1 citron

Rosta potatisen i ugnen, hela. Gör en blandning av pesto, olivolja, vinägern, eller saften av citronen (ta bort kärnorna), senap. Häll över den varma potatisen. Salta och peppra vid behov. Blanda ner körbärstomater och oliver. Hacka gräslöken över potatissalladen.

Potatisen kan bytas ut mot pasta, hirs, eller bulgur. Skär upp fläskfilén och rostbiffen i tunna skivor. Gör en grön sallad, och servera allt tillsammans med såsen.

28 Feb 2018Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer