När du vill äta riktigt nyttigt och gott!

Längtar du efter riktigt nyttig mat? Om du inte gör det just nu, kommer du att göra det efter julen. Mycket kan man säga om den svenska julmaten, den är god, fylld med traditioner och så, men särskilt nyttig kan man tyvärr inte säga att den är. Det är inte mycket grönsaker som ingår i den. Och har man grönsaker i den, dränks de lätt i majonnäs och grädde. När sedan julen är över, kan man lätt längta efter något som är nyttigt. Varför inte beställa mat till nyår som innehåller nästan enbart grönsaker? Som libanesisk mat till exempel. Då får du en hel meny med kikärter auberginer, tomater, paprika, rödbetor oliver, men även kyckling, nötfärskorv och oxfilé om man vill äta kötträtter.

Detta är libanesisk mat

Det typiska med libanesisk mat är att man gör många små rätter – meze som innehåller dessa grönsaker, samt mycket mynta och citron. Det är mycket smakrikt, utan att vara överdrivet starkt. Mezen kan man äta enbart som den är, eller som en förrätt. Då kan man välja grillad kyckling, oxfilé eller någon god libanesisk korv på nöt- och lammkött.

Till det hör det berömda pitabrödet till. Antingen äter man med fingrarna och använder brödet som en gaffel, eller så vill man ha kniv och gaffel till maten. Bland de rätter som man bör känna till, och om man inte gör det, smaka på hoummos, som är en röra på kikärter, sesampasta och kummin, tabbouleh som innehåller finhackad tomater med lök, blugur, bladpersilja och citron. Till de flesta rätter äter man libanesiskt kryddad yoghurt. Det finns många fler intressanta rätter än dessa, som piroger, degknyten och olika kötträtter på spett tillagade över en grill.

Besök en restaurang eller beställ catering

Har du inte besökt någon libanesisk restaurang, kan vi gott och väl rekommendera att besöka en någon gång. Det finns minst 1.000 libanesiska restauranger i hela Sverige. De finns i Linköping, Jönköping, Norrköping, Värnamo, Malmö, Göteborg, men de absolut flesta ligger i Stockholm. Vill du inte gå ut, utan vill hellre äta hemma, kan du beställa en catering. Särskilt om man är ett stort sällskap, kan det vara lättare att äta hemma. Då kan man beställa i förväg och beställa hem en buffé, vilket gör att alla brukar hitta något som man gillar. Det är då bara att välja att äta det som är gott och bli mätt på det. Här kan du läsa mer om libanesisk catering: http://www.beirutcafe.se.

23 Dec 2018Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer