Mat är kärlek i Italien, upplev den här

Älskar man mat, älskar man italiensk mat. Om man frågar folk vilket mat de föredrar, brukar det oftast bli: Italienskt! Det inbegriper pasta, pizza och det är favoriter för de flesta.

Att mat lagad med kärlek smakar fantastiskt, det har du säkert hört, och kanske smakat. Men att italienarna alltid tänker amore när det kommer till mat, visste du det? Och att det är viktigt med stämningen kring bordet? Det är nämligen den som sätter pricken över i. En varm, gemytlig, glad och högljudd stämning, precis som en äkta italiensk familjemiddag. Den stämningen tillsammans med italienska rätter tillagade med kärlek och hängivenhet gör maten till en helhetsupplevelse. Man äter med ögonen, men man äter också till ackompanjemanget av glada röster, skratt och närhet. Det blir en stämning som ringar in den enklaste rätten. Enkelt kan vara det bästa, olivolja och en bit bröd, hur gott?

Vegetariskt, fisk och skaldjur och kötträtter

Är ni ett sällskap som bestämt er för att äta italiensk, och alla har olika preferenser, inga problem. Det finns alltid en rätt som passar både vegetarianer eller fiskätare, såväl som köttätare. Beställer man en pizza, kan man komponera den som man vill utöver de varianter som finns på menyn. Pasta brukar också komma i mängder av olika härliga såser, både vegetariska och andra. Vill man ha renodlade kött- eller fiskrätter finns det många att välja på. Vad sägs om “Filetto d’agnello”, helstekt lamminnerfilé med vitlök, sauterade grönsaker och potatisgratäng? Ellenr “Salmone alla Italiana”, kantarellpesto,överbakad laxfjäril med krämig hummersås med örtslungad pasta? Allt inramat med den klassiska rödvita duken, dämpad belysning, och den mysiga stämningen.

En liten efterrätt på det?

När man lutar sig tillbaka efter ett glas prosecco, en krämig pastarätt, många glada skratt och livliga diskussioner, gott bröd, och flera skålar, kommer frågan. En liten efterrätt? Det är inte bara huvudrätter som Italien är berömt för. Den absolut godaste glassen är den italienska, ta in en “Gelato misto Italiano” mums! Det betyder att man knappast förbiser det lilla söta efter maten, och man ger det lika mycket kärlek. Och vem har har inte hört talas om “Tiramisù”- “Pigga upp mig” som är en italiensk specialdessert. En perfekt avrundning på en härlig middag. Naturligtvis hör en kopp espresso till, då är man verkligen redo för att ta nästa steg ut i kvällningen. Det fina stämningen är redan skapad, nu ska ni bara förvalta den.

1 Jun 2020Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer