Hur påverkar vegetarisk mat miljön?

Vegetariska alternativ sägs vara bättre får vår jord av flera anledningar. Men hur påverkar vegetarisk mat miljön? 

Mindre avtryck än köttindustrin 

Vegetarisk mat sägs ha en positiv inverkan på miljön, speciellt om man jämför med köttindustrin. Den är en av dom saker som lämnar mest avtryck på jorden världen över, inte bara på grund av produktion utan också för att regnskog och andra områden skövlas för att istället bli betesmarker. Att välja bort köttprodukter helt och hållet eller åtminstone delvis innebär att man gör en klimatsmart val av flera anledningar. 

Sojaodlingen ett hett samtalsämne

Sojaprodukter är vanligt förekommande för den som äter vegetarisk kost – en produkt som många ifrågasätter när det kommer till frågor som rör just miljön. Orsaken till detta är att enorma mängder regnskog har huggits ned för att istället ge plats åt sojaodling. Skövlingen har gett förödande konsekvenser på grund av det stora utsläppet av växthusgaser som det medför, utrotning av flera olika arter samt rubbade ekosystem.  

Sanningen bakom detta är dock är att skogen har skövlats och soja har odlats främst för att tillverka foder till köttindustrins djur. Man pratar alltså om enorma mängder, där endast en bråkdel faktisk går till att tillverka livsmedel med soja som grund. Förmodligen är det så att ingen skog hade behövt förstöras för att tillgodose behovet som finns för att ta fram dessa vegetariska alternativ. Man hade kunnat tagit det som växer naturligt och på så vis sparat in på miljön även här. Tillverkarna av dessa produkter står alltså inte bakom dessa insatser och den miljöpåverkan som det medför. 

Mycket är ekologiskt 

Visst finns det kött som också är ekologiskt och KRAV-märkt men även här ligger vegetariska produkter i framkant, åtminstone i Sverige. Mycket som odlas både här men också i länderna vi importerar från gör det utan en massa bekämpningsmedel och annat som påverkar miljön negativt. Däremot förkommer alltid massproduktion inom dom flesta områden och vare sig det är vegetariskt eller inte så kommer det lämna negativa spår bakom sig. Äter man vegetariskt ska man vara noggrann med vilka produkter man väljer. 

Transport av vegetariska produkter 

Det största avtrycket som den vegetariska maten gör på miljön är egentligen genom transporten. Mycket frukt, bär och grönsaker transporteras till Sverige från andra länder men detta sker oftast med fartyg eller lastbilar istället för flyg. Sett till den stora mängd mat som transporteras vid varje tillfälle lämnar det ett förhållandevis litet avtryck.

Kort och gott kan man säga att vegetarisk mat bidrar till en bättre miljö världen över, även om det såklart förekommer en viss del utsläpp och andra negativa faktorer även när vegetariska produkter framställs och transporteras. Köttindustrin är dock den stora boven – kanske den största av dom alla och man gör rätt i att helt eller delvis välja bort det, till fördel för fler vegetariska och klimatsmarta alternativ. 

11 Nov 2019Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer