Fördelar med att handla i en köttbutik

Då det kommer till kött och hur vi konsumerar detta så är de flesta överens om att vi  måste ändra vårt beteende. Vi äter för mycket kött och det är på det stora hela en fråga som berör oss alla. Köttindustrin är nämligen en fruktansvärd bov i dramat om utsläpp och det är också en självklarhet. Köper man kött från Brasilien, från Argentina eller från Irland så kommer transporterna att vara extremt påfrestande för miljön och därför bör man tänka sig för en extra gång innan man öppnar plånboken och köper en sådan köttbit.

Ser man till köttätande på det rent personliga planet så finns det också anledning att dra öronen åt sig. Här handlar det om hälsa och det handlar om sjukdomar som kan komma av en överdriven konsumtion – cancer i tjocktarmen och ätande av främst processade produkter (skinka, korv, pastejer) har ett så tydligt samband att World Cancer Research Found nyligen uppgraderade skalan från trolig till övertygande.

Å ena sidan. Men kött är å andra sidan dels ett enkelt sätt att få i sig nödvändiga proteiner och dels – framförallt – så är det också fruktansvärt gott. En väl tillagad köttbit slår det mesta och här tror vi att de flesta kan skriva under på att det är något som man verkligen kan längta efter.

Kött och konsumtion av detta har alltså kommit till den punkten att det hela börjar påminna om ett moment22? Inte nödvändigtvis. Vi anser inte att man ska sluta äta kött – vi menar att man ska dra ner på ätandet och istället köpa bättre kött i en specialiserad köttbutik då man väl gör det. I exempelvis Stockholm finns det en köttbutik i de flesta stadsdelar och köper man sitt kött från en sådan – ja, då får man också mycket för pengarna.

Visst, köttet i fråga kanske kostar några kronor mer, men man vet att det är ett närproducerat och ekologiskt alternativ som är bra för miljön och man vet att den köttbit man serverar sina gäster kommer att vara ytterst välsmakande. Visst, det kan vara svårt att motstå att köpa den där billiga fläskfilén på ICA – men i det långa loppet så tjänar man på att gå några meter extra, betala lite mer och istället köpa köttet i en renodlad köttbutik.

Vi ställer en retorisk fråga som avslutning: vart köper du helst en cykel i Stockholm – gör du det i din lokala daglighandel eller går du till en cykelhandlare? Applicera sedan denna fråga på kött...

Läs mer på: www.köttbutikstockholm.se.

7 Jun 2016Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer