En vinprovning ger ökad kunskap om matlagning

HUr gör du för att lära dig mer om matlagning? Läser du nya matlagningaböcker, ser på matlagningaprogram, eller rentav går en kurs i matlagning? Sätten är många och varierande. Det sägs att vi aldrig så mycket som nu tittar på matlagninsprogram på TV, men samtidigt inte lagar maten, utan köper hem hel- eller halvfabrikat till middagen. Tidsbristen som många upplever i vardagen har gjort olika matlagningskassar populära; allt från Linas matkasse, till någon annans matkasse, med färdiga recept och ingredienser till nya rätter som någon annan har bestämt. Det är ett alldeles utmärkt sätt att hitta nya rätter; genom att beställa hem de färdiga och genomtänkta matkassarna.

Vinprovning som sätt att lära sig mer om matlagning

En vinprovning är knappast det man tänker på i första hand när det kommer till att lära sig mer om matlagning. Men varför inte? VI har ju alltmer lagt oss till med kontintala matvanor och dricker alltmer vin till middagarna, eller öl med för den delen. På många sätt är det bra mycket bättre att dricka alkohol tillsammans med ett matintag, i stället bara för att dricka som ett sätt att bli berusad. Får vi bättre alkoholvanor är mycket vunnet. Många av oss skulle behöva se på alkoholen på sätt som är förknippade med mat och trevligt sällskap och aldrig sitta och klunka i oss alkohol själva och på egen hand.

Lär man sig om vin och öl upptäcker man nya smaker

Att lära sig vilka smaker som passar ihop med olika alkoholdrycker för att vi lär oss mer om olika smaker och vilka som passar tillsammans. Vi lär oss mer om de olika smaker; syra, sälta, sötma, beska smaker och den femte smaken "umami", som påminner om bulljongsmak. Lär man sig mer om dessa smaker kan man sätta samman mat på nya sätt. Varför inte prova? Ju mer man lär sig och lära känna de olika smaker som kan finnas i olika maträtter desto duktigare blir man på att tillaga god maträtter. Visste du till exempel att salt i maten minskar känslan av det sura i vin? Och att det salta i maten kan minska känslan av både sötma och beska smaker i maten, men minskar smaken av "umami" i maten? Det är sådant som man får lära sig under en vinprovning.

Gillar man inte vin kan man lika gärna prova öl och whiskey och få fram överraskande smaker av de olika alkoholdryckerna.

30 Aug 2018Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer