10 tips hur du skapar en svensk sommarträdgård i uterummet

Det kan vara en stor omställning att flytta från villa och trädgård, in till en lägenhet. Det är inte mödorna man saknar och minns: kirskålen, de igenväxta stenplattorna, mossan eller sniglarna. Man saknar sina guldminnen: att skörda den första rabarbern, äppelpaj på egenodlade äpplen, gräset under fötterna och den blommande honungsrosen.

Har man turen har man flyttat till en lägenhet med uteplats, eller med en balkong. Om man inte har det, kanske man får lära sig nyttja de gemensamma utomhusytorna. Men här nedan ska vi ge några tips, på hur man återfinner känslan av svensk sommar i sin nya bostad.

  1. Odla färskpotatis i hinkar. Det är så enkelt att även många trädgårdsägare väljer att odla potatis på detta vis. I rymligare krukor, så som murarhinkar, sätts 2 till 3 knölar. Täck med lite mer jord, allteftersom plantorna växer. Precis som du skulle göra, om det vore en odling i potatislandet. Skörda och njut av färsk potatis. Börjar man i tid och väljer en tidig sort, kan man även hinna med färskpotatis till midsommar.
  2. Ett litet äppelträd i stor kruka. Ett litet fruktträd i kruka går faktiskt. Men se till att välja en stam som är anpassad för krukor. De går att hitta många av de allra käraste fruktträdssorterna anpassade för krukodling på balkong eller uterum.
  3. Plocka in sommarblommor. Ta för vana att ha en sekatör eller liten sax med dig på besök hos vänner med trädgårdar. De flesta har inget emot att man tar några grenar för en vacker syrenbukett på försommaren. I annat fall ta reda på bästa platsen för att plocka liljekonvaljer, eller någon annan av försommarens och sommarens vackraste och mest väldoftande blommor.
  4. Krukor med kryddväxter. Kryddväxter brukar fungera utmärkt även på varmare uteplatser. Perfekt att skörda vid behov till matlagningen.
  5. Glöm inte den skönaste solstolen. Inred uterummet för att förhöja sommarkänslan. Om du alltid älskat att ligga i en solsäng i gräset, så se till att ha med en solsäng till ditt nya boende.
  6. Jordgubbar och smultron är trevligt och gott. Det finns gott om krukanordningar där man odlar på höjden och får plats med många plantor att skörda under sommaren.
  7. En egen bärbuske. Många bärbuskar fungerar bra i en större kruka. De kanske inte blir lika stora, som om de hade varit utomhus, men de kan ge en god bärskörd till sensommaren.
  8. Pelargoner finns i många färger och varianter. De är vackra och hör enligt många till svensk sommarkultur.
  9. Tomater. På en balkong eller i ett uterum kan man nyttja de skyddade lägena till att odla tomater. Nyskördade tomater är ljuvliga att äta.
  10. Elgrill. Inte måste man missa grillkvällarna bara för att man inte länge har trädgård. Antingen går man ut till grannarna, eller om man föredrar uterummet så är en elgrill ofta en god investering.

Läs mer om uterum här

6 Jun 2017Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer