Att starta en foodtruck

Grillade mackor? Hamburgare? Icateringndiskt? En foodtruck lämpar sig väl för många olika typer av mat. Optimalt är det givetvis rätter som är enkla att äta på språng. Rätten bör gärna kunna hållas i handen, även om många väljer att servera maten på pappservis och förse området utanför foodtrucken med sittplatser.

Foodtruck ett flexibelt sätt att servera catering

Den som har en foodtruck kan hitta kunder i form av catering, men kan till exempel också ställa sig utanför en festival eller ett stort idrottsevenemang. Det skulle kunna vara ett alternativ för den som vill starta en restaurang eller börja med catering, men kanske inte har kapitalet att fixa en lokal och ett stort kök. Särskilt populärt är detta i större städer som till exempel Stockholm.

Som med alla verksamheter börjar man bäst med en affärsplan. Saker som bör finnas med är bland annat hur foodtrucken ska marknadsföras, vad som kommer behöva köpas in och vad som ska serveras. Det finns gott om mallar på nätet att hitta för det här syftet.

Det mest grundläggande tidiga steget är att köpa in själva bilen. Här finns det flera alternativ. Ska du ha skåpbil eller husvagn? Eller kanske till och med en båt? Att köpa en färdig foodtruck blir ofta ganska dyrt. För att komma igång utan ett större kapital köper många en begagnad husvagn och gör om den så att mat kan säljas från den.

Om du väljer det sistnämnda alternativet, kommer ombyggnaden att bli en väsentlig del av din process att starta verksamheten. Hur mycket det kostar beror på hur mycket du gör själv, och vilken utrustning du köper. Normalt är det bra att anlita specialister som kan fungera som vägledare och rådgivare, och i slutändan se till att husvagnen fungerar som foodtruck och att alla säkerhetskrav uppfyll.

Räkna in arbetskraften

Vidare bör du räkna med arbetskraft i kostnaderna. Bra att känna till är att hantverkarepriserna kan vara lite högre i storstäder som till exempel Stockholm och Göteborg (i synnerhet Stockholm), men att det också finnas många faktorer som påverkar priserna. Den enskilt viktigaste åtgärden man kan vidta för att säkerställa att man betalar ett marknadsmässigt pris, är troligtvis att begära in flera offerter från flera olika firmor.

Det är också viktigt att titta på vilka tillstånd och försäkringar som krävs. Det här är någonting som många entreprenörer underskattar inom olika branscher och verksamheter, inte bara foodtrucks och catering. Du behöver få den godkänd som matbil och ha ett antal försäkringar. Titta på vad detta kostar och hur lång tid det kan ta innan du påbörjar arbetet. Detta behöver nämligen finnas med i budget och affärsplan.

Sedan finns ett antal steg att ha i åtanke och planera för. Till exempel:

  • Varumärke. Varumärket är viktigt för den här typen av verksamhet. Kunder behöver känna ett förtroende snabbt.  foodtruckcateringstockholm.se är ett lyckat exempel på en foodtruck som lyckats med sin verksamhet.

  • Ska du ha långa öppettider kommer du sannolikt att behöva anlita personal. Inkludera rekrytering och personalfrågor i planen. 

  • Ska bilen åka mellan olika evenemang i till exempel Stockholm? I större städer kan parkeringsavgifter för personalens bilar vara bra att ha i åtanke. Trängselskatt, bränsle och andra transportkostnader behöver också beräknas för den som ska syssla med bilburen catering eller matförsäljning.
28 feb 2019



Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer