Blogg om matlagning, catering, festplanering, köksinredning, mm

Plantera dina egna grönsaker!

14 jun 2018

Den som vill laga lätta rätter under sommaren bör planera för det nu. Det är hög tid att sätta potatisen om man vill kunna plocka färsk potatis lagom till midsommar. Det har varit gynnsamma omständigheter för potatisen att växa till sig. Det enda som krävs är sättpotatisar, ett uppgrävt potatisland (eller flera), djurspillning – för näringen till jorden och bevattning.

Den som ändå är på gång kan lika bra odla morötter, mangold, och alla kökskryddor, som krondill till kräftorna, persilja och vanlig dill till alla sommarens maträtter och grillrätter, ärtor, grönkål, broccoli, rödbetor, jordgubbar och annat smått och gott.

Så planterar du framgångsrikt

1. Gräv din odlingslott

Det viktigaste är att du får tillgång till riktigt bördig jord och ett område som är minst 15 kvadratmeter, om du ska kunna göra dig någorlunda självförsörjande inför hösten och sensommaren. Har du ingen odlingsplätt, behöver du gräva ordentligt och djupt för att få bort allt ogräs som gärna vill sätta rot i din odlingslott. Du får möjlighet att gräva bort alla stenar och andra rötter som inte ska vara där. 

Hyr en grävskopa, är bland det bästa sättet. Du bör inte göra det manuellt, om det inte är så att du är extremt vältränad. Ju bättre du gräver desto mer hållbart kommer din odlingslott att vara. Ska du odla jordgubbar bör du lägga en planteringsduk och göra riktiga upphöjningar i jorden där jordgubbsplantorna ska odlas. Lägger du en fiberduk mellan plantorna får de chansen att dra åt sig av jordens näring och växa sig så stora det bara går.

2. Så och plantera

När du har bestämt dig för vilka grönsaker som du vill odla, är det bara att gå till en välsorterad handel och köpa hem frön. Sättpotatisar måste du köpa i en plantbutik. Dem ska du sätta under våren, men det är inte för sent än.  Det som är bäst att förvara är ju alla sorters rotfrukter, som kan hålla nästan hela hösten, sallad, tomater och gurka är grönsaker som kommer snabbt, och som konsumeras nästan medan de växer. Dem kan du odla i princip var som helst, nära varannan, eller i en inglasad balkong, altan eller växthus. Du kan behöva odlingslotten till större grönsaker som du kan frysa ner och använda under hösten och vintern.

3. Gödsla och vattna

När du väl har planterat de plantor och sått de frön som du vill ha är det sedan bara att gödsla och vattna medan du väntar på att plantorna och grönsakerna ska växa till sig. Den som är smart ser till att samtidigt odla bin. Vi har ju dessvärre ett stort underskott på bin och insekter. För att få till plantor, fruktträd och grönsaker krävs det pollinering vilket uteblir om bidöden fortsätter som det är just nu. Den som odlar själv kommer att behöva odla bin också för plantornas skull.

Vad bjuder du på festen?

8 maj 2018

Ska du ha fest? Oavsett om det är fest som firar din födelsedag, någon kär väns födelsedag, bröllop eller ett företags event vill man bjuda gästerna på mat och något gott att äta. PÅ fest ska man äta mycket och god mat. SÅ är det för de allra flesta. Helst vill man bjuda på något som gästerna minns länge efteråt. Vad passar att bjuda på? Beroende på vilken typ av fest det är, är det olika rätter och sätt att servera dem på, som passar bäst. 

På bröllop brukar man hålla på traditionerna

Säg att ni ska ha hålla en bröllopsfest, och det är ett mer traditionellt bröllop, med många gäster och vigsel i kyrka. Då kanske man vill kanske ha en lång sittning med god mat. Släkt och vänner ska hålla tal. Det mest traditionella man brukar bjuda på då är en trerätters middag. Talen hålls mellan de olika rätterna. Efter middag en stiger man upp för dans och en bensträckning. Sedan avbryter man för kaffe och bröllopstårta och sedan blir det mer dans till långt in på småtimmarna, när sedan brudparet smyger iväg till sin bröllopsnatt. Så är det traditionella sättet att fira bröllop.

På födelsedagar passar det bäst med buffé

Har man däremot en födelsedagsfest med många gäster, är det kanske inte maten som står i fokus. Då vill man hellre mingla runt och umgås med varandra. Då är talen inte i fokus, utan det viktiga är att träffas och äta och dricka lite gott. Är det många gäster som är bjudna brukar det oftast vara någon som är glutenallergiker, laktosintolerant, eller allergisk mot något. Eller så är några (oftast ungdomar) vegetarianer eller veganer. Då kan det vara bäst att servera en buffé med många olika goda rätter. Helst en kötträtt, en fiskrätt och så någon vegetariansk och vegansk rätt, samt olika goda sallader, ostar och bröd och kex. På det sättet hittar alla något som de vill ha. Är barnen med, hittar de också oftast något som de vill ha från buffébordet.

På företagsfest vill man kanske mingla mest

Har man ett företag som bjuder in, kanske det viktigaste är att mingla. Då kanske det är drinkarna som står i fokus. Då är nätverkande viktigt, att träffas, få chansen att prata med så många som möjligt. Då är ”fingermat” det som är bäst, det vill säga, mat som man kan äta med ena handen, och hålla glaset med det andra. Ofta kan sådan fingermat bestå av små pajer, små glas med olika goda röror, mini-pizzor, oliver, ostbitar och mini-smörgåsar.

Vad ska man hålla festen? Platsen för festen är minst lika viktig som maten. Vill man bjuda gästerna på något alldeles extra är Skansen just det. Från Sollidens restaurang som också är festvåning är utsikten över Stockholm sagolik. På höger sida brer Gröna Lund ut sig, på vänster ligger Djurgården och mitt emot över vattnet ser man Katarina och Ersta på Södermalm.

Göra om i kök enligt senaste trenden

2 maj 2018

Den som är inredningskänslig har säkert följt med i den senaste trenden när det kommer till färger. Det har verkligen gått från vitt och grått till det ombonade och bohemiska. Vi har sett mycket grönt, rosa och rött. Vi ser pastellfärger och en hel del färger lånade från naturen; salviagrönt, sandbeige och hallonrött är några av den senaste tidens färgtrender i inredning. Vi ser mer hållbara material i vardags- och sovrum som linnegardiner och ljust trä i köket, och detta är en trend som vi tror har kommit för att stanna. Sakerna vi omger oss med, får ha högre kostnader än förut eftersom vi vill att de ska hålla för längre tid.

3 kökstrender för i år

Vi ser att trä som stomme för köksinrednignen har kommit tillbaka. Vi ser också att köksinredningen har fått mer färg än förut. Vi ser både gröna och blå kök, med trägolv och träpaneler på väggarna.

Metall i inredning

Metall och mässing har kommit för att stanna. En del klär sina väggar med mässing och det är helt rätt. De som inte vill att metallerna ska dominer i inredningen kanske skaffar sig mässingskranar och -blandare, vilket är helt rätt i tiden.

Tegel men utan industrikänsla

Tegelväggar är tillbaka, och kanske en rest från då vi såg industridesign som inredning. Många glömmer att det är riktigt snyggt att måla tegeln som pryder väggarna. Prova att måla i en ljus pastell och du får ett helt annat intryck av tegelväggen.

Stenskivor i arbestbänkar i kök

Vi ser många köksbänkar i stenmaterial. Det är granit som har tagit marmorns plats i popularitet. Det finns bland annat granit, som kommer i alla möjliga olika färger; allt från rosa till mörkgrått och alla nyanser där emellan. Vi ser även kompositsten, som också har olika färgnyanser; allt från vitt till mörkblått. Marmor är fortfarande aktuellt och ger en härlig lyxig känsla.

Stenmaterial är hållbara

Är det något som är hållbart, på tal om hållbara material som är otroligt populära och som vi efterfrågar allt mer. Lusten att renovera kommer troligen att avta om några år. Då gäller det om inte förr att inreda i hållbara material. Där kommer både sten- och tegelmaterial som håller garanterat i många år. Stenmaterialen har de fördelarna att de håller både för hetta och kyla. De är vattenavviisande, vilket gör dem utmärkta i våtrumsutrymmen. Något som gäller både i kök och badrum. 

Redan romarna badade i lyxig marmor i termabaden för mer än 2.000 år sedan. Så varför inte göra som de och inreda badrum i lyxiga stenmaterial? Läs mer här om stenskivor i inredningar i både kök och badrum.

När du vill kunna bjuda in många gäster

23 apr 2018

Funderar du på att arrangera en trevlig fest, men bor alldeles för trångbott för att kunna bjuda alla som du önskar? Då kan det vara en bra idé att hyra en lokal som är stor nog för att kunna bjuda alla som du önskar. Vill man komma ut och nära naturen och bor i storstaden, behöver man förlägga festen ute  när natur och vattendrag. Vackra sommardagar passar det bra att ha bröllop så att brudparet och gästerna kan promenera i gröngräset mellan rätterna, eller i en paus i festen. 

Håll bröllopsfesten på Haga Forum

Är det en varm sommarkväll vill man kunna komma ut och kunna umgås utomhus. Har man ett band, eller dans efter maten och under festen vill man inte ha festlokalen för nära andra boende, utan vill kunna hålla festen in på småtimmarna. Bor man i Stockholm är det möjligt att hyra Haga Forum, som ligger intill Brunnsviken i Solna och som är nära naturen och naturskön miljö. 

Håller man bröllopsfesten där, kan man få en trerättersmiddag. Har man fler bröllopsgäster än 100 ingår hyran i priset. Då kan man beställa nordisk husmanskost. Antingen kan man be att få en trerätters middag, eller en buffé.  Vill man ha dans efter middagen med ett band som spelar, eller en DJ, har företaget som driver Haga Forum kontakter som de kan förmedla. Vill man när man väl dansat sig varm och svettig, ha en nattvickning med varm korv. Sedan är det bara att fortsätta festen in på småtimmarna.

Historien bakom Haga Forum

Haga Forum byggdes ursprungligen som en flyplatsterminal till Arlanda 1963 och var då ett nav för flygbussarna till och från Arlanda. Lokalen lade ner sin busstrafik 2000 och efter det renoverade man stället till den festlokal som den är idag. Det går utmärkt att besöka den på helgerna, och äta helgbrunsch lördag eller söndagar. Det går också utmärkt att hyra Haga Forum även för andra slags fester. Vill man fira sin födelsedag och ha nära till naturen är Haga Forum perfekt för den sortens fest. Vill man ha en företagsfest där vår man personal som serverar, en garderob, musikutrustning, wifi i hela lokalen, ett dansgolv – och det bästa är att man slipper städa efteråt. Det finns även dryckespaket som anpassas till maten som beställts.

Även under vintern är Haga Forum ett festligt ställe som passar alla slags fester. Då tänder personalen eldstaden inne i matsalen som sprakar hemtrevligt. Läs mer här om hur du kan boka lokalen Haga Forum.

Smal mat = vegetarisk mat

9 apr 2018

Om du verkligen vill göra mat som är sund och god, varför inte göra en maträtt som också är miljövänlig? Kan man göra miljövänlig mat? Ja, det kan man. Med tanke på att kött som framställs för oss människor att äta, kräver större mängd energi än de grönsaker som vi skördar, sköljer och äter, är en miljövänlig mat allt det som är vegetariskt. Så det är ju tur att både det ”lätta”, det vill säga, det mindre feta, och det miljövänliga är baserat på grönsaker, är valet lätt. Vegetarisk mat är både smal, hälsosam och miljövänlig. Någon kanske säger att den är ”tråkig”, men den behöver inte vara tråkig – här tror vi att den vegetariska maten, eller den föreställning vi har om vegetarisk mat är en rest från tiden då vegetarisk mat var ny på 1970-talet.

Många varianter att välja mellan

För fyrtio år sedan hade vi inte alla de varianter på sojaprodukter som kan ersätta kött, inte heller hade vi tillgång till de olika kryddor och smaker som vi har idag. Dessutom har vi haft minst fyrtio år på oss att utveckla de vegetariska recepten. Världen har blivit mer global sedan dess och numera har vi influenser från hela världen där vegetariska recept inte existerar, men där basen i tusen år har bestått av grönsaker, med inslag av kött och fisk, istället såsom vi har ätit och tillagat mat; kött och fisk, med inslag av grönsaker. Därför kan man gott och väl bjuda på vegetarisk, god mat, utan att skämmas. Här bjuder vi på ett recept till en god och näringsrik rätt som passar bra till vardagen.

Stekt tofu med ris och kimchi för 4 personer:

4 dl ris

6 dl vatten

1 tsk salt

500 gram tofu

1 dl soja

2 msk sesamolja

1 klyfta vitlök

En näve sesamfrön

1 liten bit purjolök

200 gram kimchi

Koka ris först. Häll risk en kastrull med lock. Häll på vatten i riset, vispa runt riset och häll vattnet ur kastrullen. Det du gör är att du tvättar riset. Upprepa proceduren tills vattnet som du häller ur kastrullen inte är vitt utan genomskinligt. Efter att vattnet du häller ur kastrullen är genomskinlig, häller du 6 dl vatten i kastrullen med en tesked salt och ställer det att koka. När du ser att riset kokar, minskar du värmen på plattan till minsta möjliga och lägger locket på kastrullen och låter det småputtra i 20 minuter. Under den tiden skär du tofun i 2 centimeter tunna skivor. Lägg dem i en bunke. Häll på soja, sesamolja, en pressad vitlök, hackad purkjolök och sesamfrön på tofuskivorna. Låt dra i cirka 5 minuter. Stek sedan tofuskivorna i en stekpanna på låg värme. Servera med kokt ris och kimchi. Här kommer ett recept på en lite festligare vegetarisk rätt, som du gott och väl kan bjuda gäster på.

Vegetarisk lasagne för 4 personer:

1 pkt lasagneplattor

500 gram spenat

2 burkar krossade tomater

1 grönsaksbuljong

1 stor lök

2 vitlöksklyftor

5 dl mjölk

2 msk vetemjöl

2 msk smör

200 gram riven ost

Salt, peppar, riven muskotnöt

Gör en tomatsås med tomater och spenat. Hacka först lök och vitlök och värm upp tomaterna. Krydda och lägg sedan i spenat med buljongtärningen. Gör sedan vitsås med ost. Värm smör i en kastrull. Blanda i vetemjöl, vispa under tiden till en slät smet. Häll i mjölk i smeten och fortsätt vispa på låg värme. Salta, peppra och riv muskotnöten i vitsåsen. Häll i den riva osten och fortsätt röra runt på svag värme. Låt inte såsen brännas i kastrullen. När såsen har tjocknat ställer du kastrullen åt sidan.

Ta fram lasagnepaketet och lägg ett lager med lasagneplattor i botten på en ugnsfast form. Häll på av tomat- och spenatsåsen, lägg på ett nytt lager med lasagneplattor. Hälls på ostsås och varva sedan lasagneplattor och spenatsås, tills hela ugnsformen är full med den vegetariska lasagnen. Strö till sist över ost på det översta lagret och grädda den i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter. Gör under tiden en grön sallad. Servera med ett gott rött vin till och bjud dina gäster på en välsmakande lasagne.

Anlita catering

Tycker du det är svårt att göra god vegetarisk mat, kan du alltid anlita en cateringfirma som ger dig en hel meny på vegetariska maträtter. Bor du i Uppsala har du mer än 130 cateringfirmor att välja mellan. En av dem som har ett stort utbud att välja på finns här.

Söker du lokal catering? Se upp med marknadsföringen!

28 mar 2018

Det finns flera fördelar att anlita lokala företag för cateringuppdrag. Vissa kunder gör det för att främja närliggande företag, andra för att maten transporteras så kort som möjligt och ytterligare för att kunna ha snabb kontaktmöjlighet. Men de som söker efter lokala företag via Google kan lätt bli lurad. Det visar sig när man exempelvis söker efter catering på Södermalm.

Den som söker efter catering kommer få fram ett flertal företag som erbjuder catering på Södermalm. Är det viktiga att få fram företag som kan ge denna service är det alltså inte några problem. Men vill man nå ett lokalt företag som därmed har sin verksamhet i denna stadsdel så är det inte alls lika tydligt.

Flera av dessa företag har nämligen undersidor på sin hemsida som presenterar deras ”upptagningsområde”. Det kan exempelvis se ut som följande (påhittat företag) cateringkungen.se/södermalm.

På detta sätt får de kunder som vill ha catering på Södermalm utan att de själva behöver ha sina lokaler här. Detta i likhet med hur IKEA har en enda webbplats men där man kan gå till undersidor om de lokala IKEA-varuhusen.

I fallet ovan visade det sig att vissa företag hade sina lokaler över 2 mil från Södermalm. Med värmeskåp i bilarna spelar det ingen större roll för kunden gällande matleveransen och det är även därför som de marknadsför sig mot andra stadsdelar än där de är belägna.

Är det viktigt?

Är det viktigt att cateringföretaget är beläget i samma stadsdel som man har festen i? Det är samma fråga som - är det viktigt att låssmeden har sitt kontor i Alby om du vill ha hjälp med lås i Alby? För vissa spelar det absolut ingen roll så länge man får den hjälp som efterfrågas. Men man ska ändå vara medveten om vilka val man gör och att marknadsföringen och företags hemsidor kan vara något missvisande.

Samtidigt kan det vara väldigt avgörande i vissa tillfällen. Vill kunden anlita ett företag i närheten för att snabbt kunna komma över till dem och diskutera olika funktionella lösningar är det knappast uppskattat om det visar sig ligga 2 mil bort.

Det visar sig även att mer lokala tjänster än catering också marknadsförs brett. Det finns exempelvis frisörer som marknadsför sig över stadsdelsgränserna. De som har bil eller inte har något emot att åka kollektivt kan självklart åka en bit för att få bli klippt. Men de som söker efter frisör i Fittja vill till största sannolikhet just klippa sig i Fittja. Detta i likhet med att personer som söker efter catering på Södermalm vill anlita företag härifrån för att få hjälp med cateringen.

Mat som är bra för tänderna

15 mar 2018

Tänderna är avgörande för hur vi mår. Har man sämre kvalitet på sina tänder - och ignorerar att genomföra ett besök hos en tandläkare med regelbunden- och rekommenderade intervaller - så kan detta leda till sjukdomar såsom exempelvis cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Det handlar mycket om att vi blivit lite sämre på att ta hand om våra tänder. Inte så mycket gällande tandborstning och besök hos tandläkare utan mer om vad vi stoppar i oss. Vi äter mer socker idag, vi dricker mer läsk och sura drycker och vi skaffar oss genom detta större behov av skötsel än vad vi hade förr. Skötsel som vi dock inte utökat utan låter hålla samma status som vi tidigare hade - det leder i sin tur till att många drabbas av fler hål och fler skador på sina tänder. Vad ska man då äta? Ja, det är en fråga som i grunden är svår att svara på och som egentligen är felställd. Ställer du den frågan till din tandläkare i exempelvis Solna så kommer denne att - precis som vi gjorde ovan - att peka på några fällor som du ska undvika snarare än att ge dig ett fullständigt kostschema att följa.

Du ska, förenklat, undvika att äta så mycket socker, du ska försöka laga din egen mat - prefabricerad innehåller mer socker och olika transfetter - och du ska undvika att dricka så mycket läsk, juice och, kanske framförallt, de energidrycker som finns i en stor omfattning på marknaden.

Din tandläkare i Solna kommer även att säga en annan viktig sak som ger ett bättre svar på frågan: det handlar inte så mycket om vad du äter som om hur du egentligen äter.

Småätandet är ett stort problem

Det stora problemet och den stora skillnaden från förr handlar inte om att vi övergett tallriksmodellen i en större utsträckning. Det är ett problem som leder till sämre tandhälsa - men den stora boven i dramat handlar istället om att vi småäter mer idag än vad vi gjorde förr. Det är lätt att stå i kön till Ica och lägga en chokladkaka på bandet, det är svårt att motstå bullen vid trefikat och det är väldigt frestande att ta en macka innan matlagningen sätter igång. Det ständiga småätandet gör att tänderna aldrig får vila och i kombination med vad vi stoppar i oss gör att, så att säga, en tandläkare i Solna får arbeta extremt hårt.

Då avstår vi från att småäta - svårare än då är det väl inte? Riktigt så enkelt är det inte. Men, man kan däremot fundera lite kring vad det är man stoppar i sig. Det går att underlätta lite för sig själv och ta udden av det värsta suget som kickar in. Att ha frukt eller grönsaker tillgängliga är ett bra exempel (tänk dock på att även fruktsocker kan skada tänderna och att grönsaker därmed kan vara en bättre lösning). Att alltid ha tillgång till vatten är ett annat tips: vatten släcker törst och det släcker även en del av hungern; en slurk kan få dig att känna dig mindre sugen. Vatten är dessutom bra för dina tänder.

Småätande mellan måltiderna är ett stort problem. Frågar du din tandläkare i Solna varför du plötsligt fått så mycket hål i tänderna så kommer denna att peka på detta som ett starkt skäl. Försök att planera ditt matintag bättre och se till att du alltid har tillgång till vatten: det lindrar suget och det mättar magen

Planering är en viktig del för att undvika småätande och därigenom få sämre tänder. Lägg upp ett schema för hur-, vad- och när du ska äta och följ denna plan. Gör en rejäl frukost som du kan stå dig på och du slipper det där extrema suget som kommer strax innan lunch. Ät lunch och ta ett mindre mellanmål runt tretiden på jobbet.

Försök även att dra med dig arbetskamrater i detta. Finns det hela tiden bullar och kakor så kommer dessa att ätas - finns det inte så äter man heller inte. Om du inte kan peka på att tänderna tar skada och övertyga den vägen så kan du peka på midjemåttet: småätande påverkar vikten ganska rejält också.

Mer om tandvård: http://solnadental.se/.

Hitta din kostym för festen

12 mar 2018

Ska du på fest? Minns du reklamen som gick för många år sedan på TV4; en ”töntig” man, med alldagligt utseende får ett telefonsamtal? En raggarkille, ringer och frågar ”var är brundarna”, varpå ”tönten” frågar om de har ”fest, eller?”. ”Nej då”, svarar raggaren. ”Tönten” lägger på, och så ser man hur omgärdad han är av en massa tjejer, eftersom han har ”det där som alla tjejer vill ha”, nämligen chips från ett särskilt chipsföretag.

Det visar sig att vara ”tönt” är riktigt inne, till skillnad från ”den coola killen” med farligt utseende. Detta är verkligen en sann samhällstrend som varit bestående ett bra tag nu. Faktiskt ända sedan Microsofts grundare Bill Gates blev världens rikaste man. ”Tönten” är fortfarande inne, eftersom han, eller hon, bland annat sitter inne med kunskapen om hur man kodar våra viktiga datorprogram.

Modet för män ändras allt snabbare

Vad har detta med fest att göra? Det ät inte längre inne att klä sig i skinnjacka och slitna jeans. Det är inne att se ut som ”tönten”, med riktig kostym, slips och skjorta på festerna numera. Man måste inte se ut som Dany i Grease, eller som James Dean i Öster om Eden för att vara inne, tvärtom det är inne med en prydlig och ordentlig look på våra fester. Intresset för herrmode har verkligen ökat. Vi ser också att trenderna går allt snabbare när det kommer till modet för män. Kollar man på kostymer från 1980-talet ser man hur mycket modet har ändrats fram till våra dagar. Ingen skulle drömma om att gå med stora, bylsiga kavajer och byxor längre. Ingen vill ha de jättelika axelvaddarna heller. Däremot ser vi alla möjliga stilar på kostymer, vilket är positivt. Alla sorts utseenden på kostymerna är inne för tillfället; både kostymbyxor med smala benslut och dem med kortare benslut är inne. För det kommer till kostymkavajen är det inne både med bylsigare kavajer, eller smalare kavajer utan axelvaddar är inne.

Vi vill klä upp oss till festen

När det är fest, vill man gärna klä upp sig och inte komma i vanliga vardagskläder. Det är av respekt både för den som har bjudit in och för de andra gästerna som kommer. En fest blir till det som gästerna gör den till. Som värd har man haft fullt upp med planering, matlagning, dukning och allt som har med festlokalen att göra. Att dessutom underhålla gästerna är ofta för mycket, om det inte är så att man har anlitat ett band eller någon DJ. I övrigt är det gästerna som ser till att festen blir lyckad. Som gäst förväntas det att man bjuder på sig själv och ser till att man själv och de andra trivs och är på gott humör. Så varför inte klä dig i något alldeles extra när du blir bjuden på fest?

Klä dig i skräddarsytt

En skräddarsydd kostym är något alldeles extra. Får du en skräddarsydd kostym, vet du att den sitter perfekt just på dig. Du får en kostym som är måttanpassad, i det material som du önskar. Du bestämmer vilken stil det ska vara på kostymen. Du får inte en massproducerad kostym som alla andra har, och som kanske inte sitter så bra på dig. Eftersom den är helt måttanpassad efter dig, får du ett väldigt skönt plagg som sitter bekvämt på din kropp. Det är ju inte alltid som till exempel massproducerade byxor passar dig. Skaffar du dig en skräddarsydd kostym får du exakta byxor i din längd som passar dig. Bor du i en storstad, som Stockholm, Göteborg eller Malmö finns det fler skräddare att välja mellan. Då kan du googla till exempel skräddare Täby, om du bor i Täby, så får du förslag av Google på skräddare som arbetar i Täby. Bor du någon annanstans, skriver du ditt ortsnamn i sökfältet. Läs mer om skräddarsydda kostymer här.

Planerar du för fest?

28 feb 2018

Ska du samla till fest? Har du bestämt dig för vilken typ av bjudning du önskar ha? Har du betsämt var du ska ha festen? Om du kan vara hemma hos dig är det festligast. Om du inte har tillräckligt med bord och stolar, bordsdukar, porslin, glas, bestick och dekorationer kan man hyra in det. Fördelen med det är att då slipper du allt det, när festen är slut och hyrbolaget kommer och hämtar det, eller du åker med det tillbaka till företaget. Det är sällan man har så stort hemma att man kan förvara flera bord och stolar hemma.

Har du funderat på vilken mat du vill bjuda på?

En buffé är bra mat om man samlar olika sorts människor. Ska barn och ungdomar med, som kanske är vegetarianer, veganer, allergiker, laktos- eller glutenkänslig? Då är en buffé det bästa alternativet. Alla kan hitta något att äta om du gör mat med stor variation.

Välj att göra en kötträtt, en fiskrätt, en vegetarisk rätt, vanlig, grön sallad, några lins- eller bönrätter och vanlig potatissallad, pastasallad, hirs- eller bulgursallad. De hjälper till att mätta gästerna. Bara grön sallad brukar inte lyckas med det.

När det kommer till kötträtter brukar det enkla vara det godaste. Är man många kanske man vill göra lite olika kötträtter, såsom en fläskfilé, en rostbiff och kanske kycklingfilé på spett. Gör  då så här:

Så tillagar du kötträtterna

Fläskfilésteken:

1-2 kilo fläskfilé

örtkryddor, såsom rosmarin, basilika, oregano och timjan

salt och peppar

10-20 vitlöksklyftor

Skär bort hinna, fett och senor från fläskfilén så att den är så ren som möjligt. Skär sedan hack i köttet, med jämna mellanrum. Skala vitlökarna och skär tvärs igenom, så de blir så smala som möjligt. Lägg alla örtkryddorna i en mortel. Mortla dem. Strö över salt och peppar över fläskfilén. Ta sedan kryddorna och gnid in köttet överallt. Stick in en termometer där köttet är som tjockast. Lägg köttet på ett ugnsfat och in i ugnen på 175 grader tills termometern visar på 75-80 grader. Ta ut och låt den svalna i en almuminiumfolie.

Rostbiffsteken:

1-2 kilo rostbiff

5 vitlöksklyftor

2 dl soja

2 msk socker

2 dl asiatisk mirin (risvinsvinäger)

1 stor bit ingefära

1 dl sesamolja

sesamfrön

Marinera rostbiffen över natten i en marinad gjord på soja, socker, mirin, sedamolja och krossade vitlöksklyftor. Nästa dag sticker du in en köttermometer i köttet där det är som tjockast och bakar den i ugnen på 200 grader till termometern visar på 60 grader. Linda aluminiumfolie runt köttet och låt svalna. Ta vara på köttskyn och gör en god sås av den.

Så gör du potatissalladen

Potatissallad:

1 kg färsk potatis

500 gram körsbärstomater

250 gram grön pesto

150 gram svarta Kalamata oliver

en bunt gräslök

salt, peppar

skånsk senap

2 dl olivolja

1/2 dl vitvinsvinäger, eller 1 citron

Rosta potatisen i ugnen, hela. Gör en blandning av pesto, olivolja, vinägern, eller saften av citronen (ta bort kärnorna), senap. Häll över den varma potatisen. Salta och peppra vid behov. Blanda ner körbärstomater och oliver. Hacka gräslöken över potatissalladen.

Potatisen kan bytas ut mot pasta, hirs, eller bulgur. Skär upp fläskfilén och rostbiffen i tunna skivor. Gör en grön sallad, och servera allt tillsammans med såsen.

Högre krav på ett kök i Stockholm

29 jan 2018

Om man generaliserar lite så kan man säga att trenden om matlagning – och matlagning med bra råvaror – är något som tagits till en helt annan nivå i Stockholm. Något som naturligtvis i sak är bra – kan man som där börja använda sig mer att ekologiska produkter, närproducerade råvaror och kött från lokala slakterier så är det något som vi alla tjänar på i slutändan. Miljön mår bättre, vi mår bättre av denna typ av mat och de som säljer och odlar dessa råvaror får också en större chans att kunna expandera och bli mer lönsamma.

Kort sagt; trenden om att värna om miljön genom att välja bättre råvaror och laga bättre mat kommer på sikt att bära frukt och därför är det också glädjande att detta är något som sprider sig från Stockholm även till andra städer.

I detta ska man dock inte glömma det absolut viktigaste: det är roligt att laga mat. Det är något som är det avgörande i denna fråga – det är helt enkelt en speciell känsla att kunna ta den första tuggan av en rätt där man själv – från grunden –är arkitekten bakom; speciellt om man har gäster närvarande som får njuta av samma anrättning.

Dock – den mat man lagar blir sällan bättre än det kök den lagas i är och av den anledningen så tänkte vi titta lite närmare på de speciella omständigheter som finns i Stockholm gällande just kök. Det som är fallet där är nämligen att man ofta har en betydligt mindre yta i sitt kök och att man i och med detta måste tänka lite utanför boxen och hitta smartare lösningar för att göra ett kök till den centrala plats man vill att rummet ska ha.

Compact Living även i ett kök i Stockholm

Detta går att dra klara paralleller till hur man i Stockholm löser bristen på yta i andra rum – ett kök blir inget undantag – och där man hänger sig mer åt så kallat compact living. Kort sagt; man använder ytor som man inte tänker på – höjden framförallt – man hittar smart förvaring och man maximerar den givna ytan på ett annat sätt än vad man blir tvungen till om man har en större villa att röra sig med.

Compact living är således ett begrepp som går hand i hand med hur man i Stockholm – i mindre bostäder – resonerar kring sitt kök. I och med att matlagning där numera tilltalar de flesta så spelar ett kök också en central roll.

En roll som rummet verkligen förtjänar och som kommer att bli än mer tilltalande för människor i framtiden i takt med att trenden om matlagning ökar. Ett kök och smarta lösningar där kommer att bli än mer nödvändigt.

Läs mer om köksrenovering.

Catering för varje fest och tillställning

29 jun 2017

Att Sverige börjat närma sig USA gällande service är en sak som blir extra påtaglig då det kommer till mat. Man kan numera få mat hemkörd från en restaurang och detta utan att man betalar något extra för utkörningskostnaden. En bekvämlighet som har sitt ursprung i det stora landet i väst och något som vi ska vara väldigt tacksamma över.

Ibland vill man inte laga mat, eller hur? Detta oavsett också om man är ensam med sin familj eller om man står inför att laga- och servera mat till ett större sällskap.

Beställ catering

Något som leder oss till nästa punkt – catering. Just catering har funnits i Sverige under en lång period, men den har aldrig varit så bra som den i dagsläget är och detta speciellt om man har turen att bo i en större stad där Stockholm får vara det tydligaste exemplet på vilka enorma steg som cateringbranschen tagit under senare år.

Förr om åren så var catering förknippat med tråkig mat, dålig service och där man såg arrangören som lite lat som inte ordnade detta på egen hand. Numera så är dock catering något som passar vid alla tillfällen och detta då man helt kan välja och vraka efter vilken typ av mat, service och övriga tillägg som man vill ha. Vill du exempelvis i Stockholm arrangera en större fest där du vill sätta lite orientalisk prägel eller vill du kanske bara ordna en enklare middag för dina närmaste vänner så är det inga problem – catering finns i alla former och för alla smaker.

Om vi nedan räknar upp några ytterligare fördelar som finns i att välja detta alternativ för en fest så kanske detta skapar ytterligare förståelse till varför man bör överväga detta som arrangör.

Därför ska du beställa catering

Att kunna se hur skickliga yrkesmän- och kvinnor bistår en vid en middag är något som skapar exakt ett lugn och den trygghet som man så väl behöver då man ska anordna en fest eller en mindre tillställning.

Mat och dryck. Man brukar i Stockholm även kunna få hjälp att välja en lämplig dryck till den mat som man beställt. Det vill säga; företaget man anlitar för catering vet vilken typ av vin som passar maten. Perfekt för många då drycken är en detalj som är viktigare än vad man tror.

Val av lokal. Många cateringföretag i Stockholm har speciella avtal med uthyrare av lokaler – både stora- och små sådana – och det här gör att man till en billig peng kan anordna sin fest exakt efter den storlek man vill ha.

Musiken är viktig på en fest och utrustningen som denna spelas i är ännu viktigare. Det fina är att man numera vid catering även kan få sådan inkluderad i priset; i vissa fall kan det i Stockholm till och med ingå en DJ som helt sköter musiken till festen.

Disk och tvätt. Att tvingas diska och tvätta exempelvis smutsiga dukar kan vara det värsta som kommer med en fest och detta då man som arrangör på grund av detta tvingas till långa uppehåll från gemenskapen för att sköta dessa moment. Detta är något som man helt slipper genom att använda sig av catering i Stockholm och man kan istället helt fokusera på det viktiga – att umgås med sina vänner och sina bekanta.

10 tips hur du skapar en svensk sommarträdgård i uterummet

6 jun 2017

Det kan vara en stor omställning att flytta från villa och trädgård, in till en lägenhet. Det är inte mödorna man saknar och minns: kirskålen, de igenväxta stenplattorna, mossan eller sniglarna. Man saknar sina guldminnen: att skörda den första rabarbern, äppelpaj på egenodlade äpplen, gräset under fötterna och den blommande honungsrosen.

Har man turen har man flyttat till en lägenhet med uteplats, eller med en balkong. Om man inte har det, kanske man får lära sig nyttja de gemensamma utomhusytorna. Men här nedan ska vi ge några tips, på hur man återfinner känslan av svensk sommar i sin nya bostad.

 1. Odla färskpotatis i hinkar. Det är så enkelt att även många trädgårdsägare väljer att odla potatis på detta vis. I rymligare krukor, så som murarhinkar, sätts 2 till 3 knölar. Täck med lite mer jord, allteftersom plantorna växer. Precis som du skulle göra, om det vore en odling i potatislandet. Skörda och njut av färsk potatis. Börjar man i tid och väljer en tidig sort, kan man även hinna med färskpotatis till midsommar.
 2. Ett litet äppelträd i stor kruka. Ett litet fruktträd i kruka går faktiskt. Men se till att välja en stam som är anpassad för krukor. De går att hitta många av de allra käraste fruktträdssorterna anpassade för krukodling på balkong eller uterum.
 3. Plocka in sommarblommor. Ta för vana att ha en sekatör eller liten sax med dig på besök hos vänner med trädgårdar. De flesta har inget emot att man tar några grenar för en vacker syrenbukett på försommaren. I annat fall ta reda på bästa platsen för att plocka liljekonvaljer, eller någon annan av försommarens och sommarens vackraste och mest väldoftande blommor.
 4. Krukor med kryddväxter. Kryddväxter brukar fungera utmärkt även på varmare uteplatser. Perfekt att skörda vid behov till matlagningen.
 5. Glöm inte den skönaste solstolen. Inred uterummet för att förhöja sommarkänslan. Om du alltid älskat att ligga i en solsäng i gräset, så se till att ha med en solsäng till ditt nya boende.
 6. Jordgubbar och smultron är trevligt och gott. Det finns gott om krukanordningar där man odlar på höjden och får plats med många plantor att skörda under sommaren.
 7. En egen bärbuske. Många bärbuskar fungerar bra i en större kruka. De kanske inte blir lika stora, som om de hade varit utomhus, men de kan ge en god bärskörd till sensommaren.
 8. Pelargoner finns i många färger och varianter. De är vackra och hör enligt många till svensk sommarkultur.
 9. Tomater. På en balkong eller i ett uterum kan man nyttja de skyddade lägena till att odla tomater. Nyskördade tomater är ljuvliga att äta.
 10. Elgrill. Inte måste man missa grillkvällarna bara för att man inte länge har trädgård. Antingen går man ut till grannarna, eller om man föredrar uterummet så är en elgrill ofta en god investering.

Läs mer om uterum här

Välj närproducerat kött i Stockholm

19 maj 2017

Hur ser det egentligen ut då du handlar? För de flesta av oss sker handling av matvaror under stress, vi springer in i matbutiken efter jobbet och roffar åt oss lite potatis, vi tar lite sallad i flykten och vid köttdisken så tar vi något mest på uppstuds. Vi planerar inte och vi köper det som finns tillgängligt – något som både blir dyrt och som skapar en sämre upplevelse då vi väl äter.

Just köttaspekten tycker vi är intressant och detta av flera anledningar. Troligt är nämligen att du kommer att välja det kött som för dagen är billigast och detta är problematiskt sett även ur ett större perspektiv. Just köttindustrin är nämligen en av de absolut värsta bovarna då det kommer till miljöförstöring och den köttbit du roffar åt dig kan mycket väl har transporterats runt hela Europa innan den placeras i din stekpanna och slutligen på din tallrik.

Klimatsmart? Inte särskilt. Gott? Definitivt inte. Man måste nämligen se till djurens leverne för att kunna förklara definitionen av gott kött och vi anser att ett djur som haft ett bra liv alltid smakar bättre än vad ett djur vars liv skett i trånga utrymmen och där det matats med i stort sett vad som helst. En billig köttbit kan således vara väldigt dyr om man sätter den i ett större sammanhang.

Tänk efter här och ställ dig en logiskt fråga: allt i världen har blivit dyrare – men kött har gått mot strömmen och blivit betydligt billigare; varför? Vi tror att alla innerst inne vet svaret.

Fördelar med närproducerat kött

Märk väl här, det här är ingen uppmaning till att du ska sluta äta kött, det handlar mer om att du ska välja närproducerat kött och detta oavsett om du bor i Stockholm eller i någon annan stad i Sverige. För; det går att få tag på närproducerat kött även i Stockholm och det går att besöka både bondgårdar och slakterier i närheten av vår huvudstad för att köpa närproducerat kött. Vi tänkte som ytterligare argument för vår sak rada upp några fördelar med närproducerat kött – enligt följande:

 • Bättre förhållanden ger bättre smak. Vilket kött är världens mest exklusiva och varför? Kobe-biffen i Japan är en kulinarisk skatt och anledningen till att just denna köttbit smakar så bra är att djuren får ett perfekt liv. Detsamma gäller närproducerat kött och djuren det kommer ifrån – de får går fritt, de får rätt foder och de får tillräckligt med utrymme. De får dock inte den massage som sker i Japan och som utmärker den nämnda Kobe-biffen.
 • Bättre pris. Just det. Det kan bli billigare att köpa närproducerat kött och här handlar det om mängden. Kort sagt; äger du en frys så kan du köpa delar av ett djur – får, gris eller nöt – och genom det få ett billigare kilopris. Varför inte gå ihop några stycken och dela?

Anlita ett företag för restaurangtvätt i Stockholm

30 mar 2017

Att på egen hand sköta om tvätten i sin restaurang är ingenting som rekommenderas; det handlar nämligen om ett stort jobb som riskerar att ta plats och påverka den ordinarie verksamheten. Om du som krögare hela tiden ska se till att dina dukar är rena, att gardiner är fräscha och att det står vita servetter på bordet är något som i slutändan kommer att sluka fokus från det du vill göra; nämligen att kunna servera dina kunder god mat och erbjuda en perfekt service.

Det är därför man bör anlita ett företag för sin restaurangtvätt och detta är ett fenomen som många krögare i Stockholm börjat använda sig av. I Stockholm finns det nämligen ett ganska stort utbud av just tvättföretag som hittat denna lilla – men lukrativa – del av branschen och i en restaurangtvätt i Stockholm ingår ofta även leverans – något som gör att krögaren i fråga själv slipper hämta de dukar, gardiner och servetter han beställt i sitt paket av restaurangtvätt.

Man beställer alltså som krögare i Stockholm ett slags paket där man tillsammans med tvättföretaget kommer överens om vad som ska tvättas, när det ska tvättas, när- och hur frekvent det ska levereras och till vilken kostnad; något som leder till att krögaren i fråga kan slappna av och i stort sätt bara låsa upp dörren varje gång denna restaurangtvätt är utförd och klar för levererans.

Restaurangtvätt i Stockholm är något som bara blir större och allt vanligare och detta är ett tecken på hur effektivt och högkvalitativt det är – vi får här hoppas att det sprider sig även till övriga delar av landet i en större utsträckning.

Gästen förväntar sig en bra restaurangtvätt i Stockholm

Som gäst i en restaurang så förväntar man sig att olika detaljer ska förflyta på bästa sätt; man vill ha god service, man vill både äta- och dricka gott, man vill att personalen ska vara engagerad och man vill att miljön ska hålla högsta klass; att då mötas av exempelvis en fläckig duk kan vara det som gör att kvällen är förstörd och något som då – naturligtvis – gör att chansen för ett återbesök blir minimalt. Som gäst betalar man för en perfekt kväll och som krögare har man här ett ansvar att hela tiden göra sitt bästa för att uppfylla dessa krav så gott det bara går – i detta ligger alltså att en detalj som restaurangtvätt sköts och detta oavsett om det handlar om en restaurang i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Håller man det snyggt och prydligt, serverar god mat och har en kompetent och serviceinriktad personal så har man också goda chanser att man ska skaffa sig ett stort antal stamgäster som krögare i Stockholm och genom att anlita extern hjälp för restaurangtvätt så är man en bra bit på vägen mot detta. Glädjande nog har också fler och fler insett vikten av detta i Stockholm.

Sök efter funktionalitet hos vågar

12 mar 2017

Läsvy. Tryck på Alt + Skift + A för tillgänglighetshjälp.

I en tid då vi fokuserar allt mer på vikt så kan det finnas ett värde i att titta lite närmare på vågar. Med vikt så menar vi att de kroppsliga idealen blivit en ledstjärna för många och att man i och med det dels väger sin egen vikt – men att man även till stor del börjar väga det man stoppar i isg. Inte sällan så är olika recept inom en del dieter dessutom skrivna och angivna i gram snarare än exempelvis – det för oss svenskar vanliga decilitermått, centilitermått och exempelvis matskeder; för att slippa hålla på att omvandla så är det således lättare att botanisera bland utbudet inom vågar och köpa en sådan. 

Vågar, var det – men vad ska man tänka på då man står inför att köpa en sådan? Viktigast är, enligt oss, att man köper en sådan utifrån sina egna behov. Det är direkt onödigt för dig som privatperson att köpa en precisionsvåg – som annars används inom forskning och i olika labratorier – för dyra pengar om du enbart ska väga frukt, grönsaker eller mjöl vi bakning. Det är att slänga pengarna i sjön; de effekter och de funktioner som en sådan våg har – de har du, helt enkelt, ingen nytta av i din vardag. 

Priset är naturligtvis – som inom alla frågor – en viktig fråga och gällande vågar så är det inget undantag. Det finns billiga vågar och det finns de som kostar lite mer pengar. Återigen; utgår från dig själv och dina egna behov. En billigare våg har förmodligen lite färre funktioner – men det behöver inte vara negativt. Ska du, som vi sa ovan, bara använda din våg vid bakning så duger en sådan våg gott och väl. Viktigt är istället att du kollar varifrån du köper din våg; det finns ett värde i att välja en specialist snarare än att bara besöka Ica Maxi och köpa en våg på måfå. 

Displayen då – visst vill man väl kunna trycka på en touchscreen? Inte nödvändigtvis. Tänk på att du kommer att ha kladdiga fingrar i köket och tänk på hur vågen kommer att se ut efter ett tag som en följd av detta. Vi skulle – i många fall – istället rekommendera vågar med vanliga knappar; även om dessa kanske är lite mindre tilltalande rent estetiskt. 

En funktion som du definitivt ska eftersöka gällande vågar kontra bakning är den så kallade tareringseffekten. Genom denna så kan du nämligen – separarat – väga varje ingrediens vikt då du häller dem i eempelvis en bunkte. Har du socker i skål så väger du det, häller du på mjöl – ja, då kommer denna mängd att visas separat på displayen och då du sedan adderar smör; då syns vikten på smöret i fråga. En funktion som verkligen underlättar och som gör bakning och matlagning avsevärt mycket lättare och roligare. Tareringsfunktionen är ännu inte standard på vågar; och därför så bör du fråga din återförsäljare om en sådan om du finner den intressant. 

 

← Äldre inläggSista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer