Plantera dina egna grönsaker!

Den som vill laga lätta rätter under sommaren bör planera för det nu. Det är hög tid att sätta potatisen om man vill kunna plocka färsk potatis lagom till midsommar. Det har varit gynnsamma omständigheter för potatisen att växa till sig. Det enda som krävs är sättpotatisar, ett uppgrävt potatisland (eller flera), djurspillning – för näringen till jorden och bevattning.

Den som ändå är på gång kan lika bra odla morötter, mangold, och alla kökskryddor, som krondill till kräftorna, persilja och vanlig dill till alla sommarens maträtter och grillrätter, ärtor, grönkål, broccoli, rödbetor, jordgubbar och annat smått och gott.

Så planterar du framgångsrikt

1. Gräv din odlingslott

Det viktigaste är att du får tillgång till riktigt bördig jord och ett område som är minst 15 kvadratmeter, om du ska kunna göra dig någorlunda självförsörjande inför hösten och sensommaren. Har du ingen odlingsplätt, behöver du gräva ordentligt och djupt för att få bort allt ogräs som gärna vill sätta rot i din odlingslott. Du får möjlighet att gräva bort alla stenar och andra rötter som inte ska vara där. 

Hyr en grävskopa, är bland det bästa sättet. Du bör inte göra det manuellt, om det inte är så att du är extremt vältränad. Ju bättre du gräver desto mer hållbart kommer din odlingslott att vara. Ska du odla jordgubbar bör du lägga en planteringsduk och göra riktiga upphöjningar i jorden där jordgubbsplantorna ska odlas. Lägger du en fiberduk mellan plantorna får de chansen att dra åt sig av jordens näring och växa sig så stora det bara går.

2. Så och plantera

När du har bestämt dig för vilka grönsaker som du vill odla, är det bara att gå till en välsorterad handel och köpa hem frön. Sättpotatisar måste du köpa i en plantbutik. Dem ska du sätta under våren, men det är inte för sent än.  Det som är bäst att förvara är ju alla sorters rotfrukter, som kan hålla nästan hela hösten, sallad, tomater och gurka är grönsaker som kommer snabbt, och som konsumeras nästan medan de växer. Dem kan du odla i princip var som helst, nära varannan, eller i en inglasad balkong, altan eller växthus. Du kan behöva odlingslotten till större grönsaker som du kan frysa ner och använda under hösten och vintern.

3. Gödsla och vattna

När du väl har planterat de plantor och sått de frön som du vill ha är det sedan bara att gödsla och vattna medan du väntar på att plantorna och grönsakerna ska växa till sig. Den som är smart ser till att samtidigt odla bin. Vi har ju dessvärre ett stort underskott på bin och insekter. För att få till plantor, fruktträd och grönsaker krävs det pollinering vilket uteblir om bidöden fortsätter som det är just nu. Den som odlar själv kommer att behöva odla bin också för plantornas skull.

14 Jun 2018



Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer