När kan man äta igen efter att ha fått ett tandimplantat?

Tandimplantat är den mest permanenta och långsiktiga lösningen för den som blivit av med en eller flera tänder. Att vara utan tänder känns för många i dagens samhälle, speciellt i en storstad som Stockholm, svårt stigmatiserande. För bara 50-60 år sedan var det inte många som när de passerat 50 hade alla sina tänder i behåll, men sedan fluortandkrämens införande och en rejäl satsning från både politiker och tandläkare på att utbilda folket i tandhälsa, har vi svenskar idag bland de friskaste tänderna i världen.

Att vara tandlös i Sverige

Den som blir av med en tand har tyvärr i viss mening ofta sig själv att skylla. Det beror i de allra flesta fall på att man har underlåtit att ta hand om sina tänder och drabbats av allvarliga fall av karies eller tandlossning. Många som får problem med tänderna drar sig alltför länge för att gå till tandläkaren och när de väl gör det kan det vara försent. Däremot kan de bakomliggande orsakerna till att man inte tar hand om sina tänder vara många och olika. Missbruk, psykisk sjukdom eller personliga tragedier är exempel på bakomliggande händelser.

Man kan också förlora en eller flera tänder till följd av yttre våld. Då har man stor chans att få kostnaden för implantaten betalda av sitt försäkringsbolag eller brottsofferjouren. För den som inte får hjälp med kostnaderna blir dock tandimplantat en dyr historia.

Att äta med tandimplantat

Den som tycker om att laga mat och äta gott har inget att frukta när det kommer till tandimplantat. Ett implantat sitter precis lika bra som en vanlig tand, om inte bättre, och man kan tryggt tugga på den mest sega eller svårtuggade mat utan att behöva vara rädd att tanden ska lossna. I jämförelse med en uttagbar tandprotes är implantatet en lösning som ger trygghet.

Hur sätts ett tandimplantat in?

Det första tandläkaren gör inför en implantatbehandling är att undersöka om du har ett friskt och starkt tandkött. Vissa sjukdomar kan göra att man inte är en lämplig kandidat för implantat, men de flesta vuxna har goda förutsättningar. När ett implantat ska sättas in viker tandläkaren först bort tandkött och slemhinna och borrar ett hål för implantatet, som sätts in. Själva implantatet är en skruv av titan, som ska fungera som en konstgjord tandrot. Titan är ett ämne som har förmågan att växa ihop med organisk vävnad, vilket gör att kroppen inte stöter bort implantatet.

Efter operationen måste implantatet växa fast. Det tar mellan 2 och 6 månader beroende på hur bra läkkött man har. När implantatet växt fast ordentligt fäster man en konstgjord tand av porslin på det, som ser ut precis so dina egna tänder. Det är mycket svårt att skilja ett tandimplantat från en riktig tand.

Kan man äta efter operationen?

Du måste vänta några timmar efter operationen innan du kan äta, och när du gör det kan det vara bästa att hålla sig till lättsmält eller flytande föda. Undvik hårdtuggad mat de första veckorna efter operationen, men försök att ändå äta allsidig kost. Soppa, mjukt bröd, sallad, pasta funkar utmärkt. Under inläkningstiden blir implantatet mer och mer stabilt men du bör ändå undvika seg och hårdtuggad mat tills du fått klartecken från tandläkaren att det är ok.

När du väl fått dina nya tänder är du helt fri att äta precis vad du vill. Om du inte röker och ser till att sköta din tandhygien noggrant kommer du att kunna tugga och njuta av god mat i resten av ditt liv. Om du är Stockholmare, matälskare, och har förlorat en tand, kontakta en specialtandläkare i Stockholm för att få hjälp att sätta in ett tandimplantat.

10 Nov 2018



Sista numret i butik 28 dec

Senaste numret. NYSTART • LUNCHLÅDOR • KNYTISFEST

läs mer

Kontakta oss!

Här hittar du mailadresser till oss som jobbar på LagaLätt. För prenärenden vänligen kontakta kundtjänst.

läs mer